Hírek

2008.04.16. 13:51

Újabb éhínség fenyeget Észak-Koreában

Külföldi segítség nélkül elkerülhetetlen, hogy ne haljanak éhen tömegek Észak-Koreában az egyre súlyosbodó élelmiszerhiány miatt, véli Tony Banbury, az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) ázsiai igazgatója.

BAMA

A WFP szerint a 23 milliós országban 6,5 milliós ember éhezik jelenleg és ez a szám várhatóan jelentősen növekedni fog. Idén ugyanis kétszer annyi élelmiszer fog hiányozni a lakosság ellátáshoz, mint tavaly. Ennek hátterében a tavalyi pusztító árvizek és az ugrásszerűen megemelkedett árak állnak. A helyzetet tovább rontja, hogy Phenjan és legnagyobb segélyezője, Dél-Korea között az utóbbi időben fagyossá vált a helyzet. Szöul ugyanis eddig nem ellenőrizte komolyabban, hogy az élelmiszer-szállítmányokat hogyan használja fel északi szomszédja. Márpedig a kommunista rezsim elsősorban a városokban élőknek, illetve a rendszer támogatóinak, azon belül is a fegyveres erők képviselőinek juttatta a segítséget. A dél-koreai új konzervatív kormány azonban immár jobban nyomon követné az elosztást, hogy a segélyt a leginkább rászorulók kapják meg. Hasonló követeléssel már a WFP is fellépett Phenjan felé, hogy a segélyszervezetek szabadabban működhessenek az országban.

Az eddigi legnagyobb éhínség az 1990-es évek közepén sújtotta az országot, akkor a nemzetközi szervezetek becslései szerint kétmillióan haltak éhen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!