Hírek

2008.04.11. 14:09

Úszóvilágcsúcsok tömege dől meg Pekingben

Az Egyesült Államok úszóinak vezetőedzője szerint akár az összes úszóvilágcsúcs megdőlhet a pekingi olimpián.

BAMA

Erről Mark Schubert a manchesteri rövidpályás vb alkalmából nyilatkozott, az általa jövendelt rekordeső bekövetkeztét a Speedo vadonatúj "csodadresszének" használatával magyarázva. Sportszakmai indokokat a szakember nem hozott fel, viszont emlékeztetett rá, hogy a termék február 19-i megjelenése óta az 50 méteres normálmedencében szinte egymást érik a világcsúcsok, belőlük csaknem kéttucatnyit jegyeztek fel eddig, s négy már született a szerdától zajló angliai rövidpályás világbajnokságon is.

Schubert előrejelzését azt követően adta, hogy az úszósport nemzetközi szövetségének (FINA) a vezérkara a múlt héten úgy határozott, nem állít akadályt az új - űrkorszaki high-tech - módi viselete elé, jóllehet rengeteg ellenzője és hangos kritikusa van a "technológiai doppingnak". "Egyáltalán nem lepődnék meg, ha valamennyi úszószámban megdőlne a világrekord Pekingben. Remélem, ebből mi, amerikaiak vesszük ki a részünket a legnagyobb mértékben" - mondta Schubert, aki már csak azért is lehet az új dressz egyik legfőbb propagálója, mert az időben legutolsó világcsúcsot - csütörtökön - az Egyesült Államok  válogatottjának tagja, Jessica Hardy úszta Manchesterben, 50 m mellen. Az LZR "becenévre" hallgató Speedo-csoda - amelynek létrehozásában a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is kiemelt szerepet vállalt - állítólag két százalékkal javítja használójának gyorsaságát.

Ugyanakkor az új rekordidők mögött egyes bírálók szerint nemcsak az új dressz, hanem az IGF nevű, egyelőre kimutathatatlan, az izomnövekedést serkentő doppingszer áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!