Hírek

2008.04.25. 15:05

Valentin Ceausescu újabb műtárgyakat perelt vissza

Újabb műtárgyakat kap vissza a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeumtól Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor fia. Valentin Ceausescu olyan értékeket perelt vissza az államtól, amelyeket még az 1989-es forradalom idején koboztak el testvérétől, az 1996-ban Bécsben elhunyt Nicu Ceausescutól.

BAMA

A múzeumnak 15 festményt, három grafikát, valamint kilenc ezüst- és porcelántárgyat kell visszaadnia Valentin Ceausescunak, aki a család egyedüli életben maradt tagja. Az 1989-ben kivégzett véres kezű diktátornak a két fia mellett egy lánya is volt, Zoia, ő 2006-ban halt meg, írj az MTI.

Az immár végrehajtható bírósági határozat még megtámadható a bukaresti ítélőtáblánál, amely a jogerős döntés meghozatalára hivatott. A bíróság nem először dönt Valentin javára, aki 2007-ben és 2006-ban ugyancsak az államtól perelt vissza műtárgyakat. Akkor egyebek között 50 festményt, szobrokat és egyedi bútordarabokat kapott vissza. A visszaszolgáltatott műkincsek között olyan híres román festők munkái is megtalálhatók, mint Theodor Pallady, Corneliu Baba és Nicolae Tonitza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!