Hírek

2008.06.13. 20:21

A Discovery látott valamit

A NASA közlése szerint ismeretlen eredetű repülőtárgyra és egy kidudorodásra lettek figyelmesek a Discovery amerikai űrrepülőgép asztronautái – írja a hirado.hu.

BAMA

Az amerikai űrkutatási hivatal beszámolója szerint a leszállásra készülő legénység tagjai az utolsó ellenőrző vizsgálatok során azt vették észre, hogy egy 30-45 centiméter hosszú négyszögletes tárgy úszik hajójuk hátsó része felől a jobbszárny felé. Később pedig az ugyancsak az űrsikló hátsó részén lévő függőleges vezérsík baloldalán egy kidudorodást pillantottak meg. Mindkét jelenségről video- és fényképfelvételeket készítettek, és azokat hazaküldték a földi irányításnak.

A NASA mérnökei egyelőre nem találnak magyarázatot a két jelenségre. A repülő tárgyról azt feltételezik, hogy a Discovery rakteréből szabadulhatott ki valami, vagy csak egy jégdarabról van szó. A dudorról pedig azt, hogy a hőszigetelő anyag egy apró darabjának a kitüremkedése lehet. Mindenesetre a szakértők alaposan tanulmányozták a felvételeket, s utóbb a NASA közölte is: az űrrepülőnél úszó tárgy nem okozhat gondot a leszállásnál.

Az űrhajósok egyébként tovább folytatták felkészülésüket a landolásra. A repülési tervnek megfelelően a Discovery közép-európai idő szerint szombat délután negyed hatkor száll le a Floridában lévő Kennedy Űrközpontban.