Hírek

2008.06.22. 16:44

Koplal, mint Erzsébet királynő

Csongrádi Kata nemrégiben jött haza Svédországból, ahol Erzsébet királynőről – Sissiről – szóló musicaljével turnézott nyolc nagyvárosban.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="138"] Csongrádi Kata nemrégiben jött haza Svédországból, ahol Erzsébet királynőről
[/caption]– Milyen volt a turné?

– Megterhelő. Háromezer kilométert utaztam. Mindenhol más a színpad, hangosítás, fények. Mindennap máshol aludtam, ha hirtelen felébredtem, azt sem tudtam, hogy merre kell leszállnom az ágyról. Amikor hazaérkeztem három napig csak aludtam, bár még akkor sem tudtam, hogy hol vagyok.  Nagyon kimerítő volt, de megérte. Emellett végig koplalnom kellett. Alapvetően gömbölyded alkat vagyok. Ahhoz, hogy a Sissit hitelesen el tudjam játszani, ugyanazt a ruhát, fűzőt kell felvennem 12 éve folyamatosan. Ezért nem ehetek. Szenvedek, mint Sissi, aki szintén koplalt és tornázott. Ezt így együtt nagyon nehéz volt.

– Hogy fogadta a svéd közönség a darabot?

– Mindenhol több ráadást is követeltek! Olyan sokat kapok a közönségtől, nem lehetek elégedetlen. Ettől fantasztikusan érzem magam. Örülök, hogy megadatott, hogy széles spektrumon kifejezhetem, amit gondolok, érzek. Szerencsés vagyok, hogy én ezt a színdarabokon, könyveken, dalokon keresztül megtehetem. Elmondhatom, hogy mit gondolok a világról, hátha segítek vele másoknak. Ez vezérel, ezért keresek történelmi, meghatározó női személyiségeket, akiknek életén keresztül ilyen gondolatokat tolmácsolhatok. Ilyen a Sissi.

– A darab már túl van a 300. előadáson.

– Nagy mérföldkő az életemben. Már 12 éve fogja a kezem Mészöly Dezső jóvoltából. Ő látta az előző színdarabomat, a Téves kapcsolást, és azt mondta, hogy bennem lakik egy Sissi. Születésnapomra lefordította azokat a verseket, amiket Erzsébet királyné írt, hogy azokból musicalt írjak. Siliga Miklós zenét komponált hozzá, és Szilágyi Tibor vállalta a rendezést.

Csongrádi Kata

Született: 1953. május. 18. Budapest

1974-tól 1989-ig a Fővárosi Operettszínház művésze.

1990 óta a Mikroszkóp Színpad tagja.

Könyvei:

Millió rózsaszál, Nem boszorkányság, Ne add fel, Millió rózsaszál-Szeress úgy mint a nap

Lemezei:

1986 Millió millió rózsaszál

1988 Én a millióból egy vagyok

1992 Kiskegyed

– Hogy készült fel a darab megírására?

– Elolvastam az összes könyvet, dokumentumot, végigjártam Sissi otthonait. Elmentem a Burgba, Possenhofenbe, Korfura, hogy átérezzem mit gondolt, mit érzett. Így született meg ez a történelmi musical, ami már 12 éve műsoron van a Budapesti Kamaraszínházban. Sok külföldi meghívást kapott. Két nyelven játszom, így eljutottam vele Bécsbe, Munchenbe, Augsburgba, Ulmba, New Yorkba, Hollywoodba, és legutóbb nyolc svéd nagyvárosban hívtam vele időutazásra a közönséget.

1974-tól 1989-ig a Fővárosi Operettszínház művésze.

1990 óta a Mikroszkóp Színpad tagja.

Könyvei:

Millió rózsaszál, Nem boszorkányság, Ne add fel, Millió rózsaszál-Szeress úgy mint a nap

Lemezei:

1986 Millió millió rózsaszál

1988 Én a millióból egy vagyok

1992 Kiskegyed Csongrádi Kata nemrégiben jött haza Svédországból, ahol Erzsébet királynőről -->

Ezek is érdekelhetik