Hírek

2008.06.10. 19:53

Kormányülés leárnyékolva

Bebizonyosodott, az önálló szocialista kormányzás működőképes, az előrehozott választás tehát nem az ország, csak az ellenzék érdeke – mondta Gyurcsány Ferenc Dobogókőn, ahol a kormány és az MSZP vezetése két napon keresztül konzultál.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyurcsány Ferenc szerint bebizonyosodott, hogy az önálló szocialista kormányzás működőképes – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Két napig Dobogókőn tanácskozik a kormány. A konzultáción arra keresik a választ, hogyan lehet nagyobb gazdasági növekedést elérni úgy, hogy az államháztartás egyensúlya és szociális biztonság ne kerüljön veszélybe. A zártkörű tanácskozás, egy teljesen leárnyékolt épületben zajlik, így nem fordulhat elő, hogy bárki lehallgatja, vagy rögzíti az ott elhangzottakat. Dobogókőre ötvenen kaptak meghívást, köztük a kormány tagjai, az államtitkárok és a szocialista frakció vezetése.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a konzultáció nyitóelőadásán úgy értékelt: Magyarország rátalált az egyensúlyi pályára és ez ígéretes. A kormányfő a következő két év legfontosabb feladatának azt tartja, hogy úgy dinamizálják a gazdasági növekedést, hogy ez ne veszélyeztesse a költségvetési egyensúlyt és a szociális biztonságot sem. Az egyik legnagyobb kihívásnak azt nevezte, hogy több embernek legyen munkája Magyarországon. Az pedig bizonyos, hogy adócsökkentésre csak egy másik adó vagy járulék emelésével lesz lehetőség a következő két évben.

A miniszterelnök véleménye szerint az elmúlt időszakban kiderült, hogy a kormány sem az utcáról, sem a parlamenten belülről nem buktatható meg. Az önálló szocialista kormányzás pedig működőképes. A kormányfő hozzátette: Orbán Viktornak és pártjának az az érdeke, hogy előrehozott választás legyen, Magyarországnak azonban nem ez az érdeke, különösen, úgy nem, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak programja sincs. Navrasics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője erről azt mondta: a Fidesznek a kormánnyal ellentétben van programja, az Erős Magyarország című alapprogram. Azt, pedig, hogy a kormánynak nincs, leginkább az bizonyítja, hogy éppen azért ültek össze Dobogókőn, hogy valamilyen programféleséget alkossanak. Navracsics szerint, ha ez sikerül azt szeptemberben a parlament elé kell terjesztenie, hogy kiderüljön, támogatja-e a többség.

Daróczi Dávid, kormányszóvivő tájékoztatása szerint szerdán az Oriens pénzügyi tanácsadó cég gazdasági és társadalompolitikai értékelést tart, aztán az egészségügy következő két évre szóló és hosszú távú feladatainak meghatározása lesz a kiemelt téma. A szocialisták jövő kedden a frakciót, a hónap végén pedig az országos választmányt tájékoztatják az új politikáról. A parlament elé szeptemberben kerül a program és Gyurcsány Ferenc szerint ez az SZDSZ számára is támogatható lesz.

Stumpf: a kormány béna kacsa, Gyurcsány sebzett vad

Évadzáró ülést tartott a Fidesz-KDNP frakció. Stumpf István, politikai elemző azt mondta: nem lehet tudni, hogy Gyurcsány Ferenc meddig lesz miniszterelnök, de az látható, hogy a „béna kacsa” kormány élén „megsebzett vadkanként közlekedik”, utolsó vérig küzd az életben maradásért. Csaba László, közgazdász szerint a kormány cselekvés helyett csak beszél a cselekvésről, amelynek szerinte egy önfelszámoló politika lehet a következménye.

Ezek is érdekelhetik