Hírek

2008.06.17. 18:57

Szociális biztonság és adókedvezmények

Nem szabad kockáztatni a szociális biztonságot Magyarországon. Erről is beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP keddi frakcióülésén, melyen az adók és a járulékok átalakításának lehetőségéről is tárgyaltak.

Europress-összeállítás

A gazdasági növekedést anélkül is lehet biztosítani, hogy emberek millióinak szociális ellátásából visszavegyünk – fogalmazott kedden Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök-pártelnök az MSZP parlamenti frakciójának ülésén vett részt. A tanácskozás szünetében elmondta: nem szabad kockáztatni a szociális biztonságot, így például nem lehet csökkenteni a családtámogatásra fordított összegeket. A kormányfő szerint munkára kell ösztönözni az embereket úgy, hogy a munka ne büntetés, hanem a tisztességes élet feltétele legyen. Az adórendszer átalakításáról a miniszterelnök annyit mondott: a munkára rakódó adó- és járulékterhek csökkentésére van szükség.

Lapunknak nyilatkozó szocialista politikusok úgy látják: az adórendszer egyszerűsítésére szükség van. A frakció ülésén azonban nem esett szó konkrétumokról, így nem tárgyaltak az áfa- és az szja-terhek átalakításáról sem. Inkább elvi kérdésekről beszéltek, például arról, hogyan lehetne a kedvezményeket átalakítani. Itt viszont figyelembe kell venni, hogy megmaradjanak az olyan kedvezmények, mint az üdülési, vagy az étkezési hozzájárulás, illetve a munkába járás támogatása – mondta lapunknak egy képviselő. A szocialisták azt is vizsgálják, milyen javaslatokat tudnak tenni adóügyben az SZDSZ-nek, illetve milyen megállapodások várhatóak ebben a kérdésben a volt koalíciós partnerrel.

Más MSZP-s politikusok ugyanakkor az adórendszer radikális átalakításáról beszélnek. Egy lapunk által megkérdezett, a szocialisták egyik jelentős belső szerveződését vezető politikus szerint attól bonyolult a magyar adórendszer, hogy számos kivételt és fölösleges kedvezményt tartalmaz. A lakástámogatási adókedvezmény mellett létezik a szociálpolitikai támogatás, holott elég volna az egyik – mondta a szocialisták politikusa. Egy másik példája szerint egyszerre van tandíjkedvezmény, tandíjmentesség és ösztöndíj az egyetemistáknak, pedig nem kell mind a hármat fenntartani. Ugyanígy meg kellene gondolni az ingatlanadó bevezetését, viszont akkor el kellene törölni az ingatlanok átruházását terhelő illetékeket. A szocialisták még júniusban tovább egyeztetnek az adórendszer átalakításáról, de konkrét javaslatok várhatóan csak ősz elejére lesznek.

Gyurcsány az SZDSZ-szel tárgyal

Ismét tárgyal az SZDSZ-szel a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc bejelentette: jövő keddre egyeztetni hívta Fodor Gábort, a szabad demokraták frissen megválasztott elnökét. A kormányfő azt mondta, az MSZP és az SZDSZ közötti együttműködésről és a gazdaság élénkítéséről tárgyalna Fodorral. Egyet kell érteni a takarékos költségvetésben, a szociális rendszer átalakításában, és abban, hogyan lehet az adókat és a járulékokat csökkenteni – mondta Gyurcsány. A miniszterelnök ugyanakkor nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, a tárgyalás újabb koalícióhoz vezethet-e. Az SZDSZ kezdeményezésén múlik, hogy ha a programunkkal egyetértenek, kormányban, vagy kívülről támogatják - mondta a kormányfő. Gyurcsány emellett újra konzultál pártja vezetőivel is: jövő pénteken ismét Dobogókőn tárgyal a kormány, az MSZP elnöksége és a frakció vezetése a gazdaság élénkítésének lehetőségeiről.

Ezek is érdekelhetik