Hírek

2008.07.25. 15:04

A Fidesz egyeztetést kezdeményez a labdarúgó liga adósságának rendezéséről

Egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal, illetve az APEH elnökével a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga adósságának rendezéséről Bánki Erik, az Országgyűlés sportbizottságának fideszes elnöke - mondta a képviselő sajtótájékoztatóján.

BAMA

A Pénzügyminisztérium közleményben reagált az MTI-nek, hangsúlyozva: nem most, hanem 2001-ben születtek azok a pénzügyi döntések, amelyek a hazai labdarúgó klubok döntő többségének anyagi ellehetetlenülését eredményezték. Bánki Erik elmondta: pénteken levélben keresi meg a parlamenti frakciók vezetőit, s ebben azt kéri, jelöljék meg a tárgyaláson részt vevő képviselőket, és a tárgyalás időpontjára is tegyenek javaslatot. Hozzátette: az APEH elnökével a megoldás technikai részleteiről szeretne tárgyalni.

A Fidesz szerint felesleges az Advertum Kft. bevonása abba a folyamatba, amellyel rendezik az MHLL 3,1 milliárdos adósságát.  Annak érdekében kíván fellépni, hogy a liga közvetlenül kapja meg azokat a jogosítványokat, amelyekkel adósságát törleszteni tudja.  Bánki Erik úgy vélte, ebben az esetben nem lenne szükség arra a plusz kétmilliárd forintra, amire az Advertum Kft. közbeiktatásával szükség van, és nem kellene a kormányzati kezességvállalás sem. Bánki Erik megjegyezte: pénteken reggel tárgyalt az MHLL elnökével, aki megerősítette, hogy elkötelezettek az adósság rendezésében.

A politikus szerint, ha a megoldás módjában lenne egyezség a parlamenti pártok között és az APEH elnökével, akkor így nyomást lehetne gyakorolni a kormányra. Kérdésre válaszolva közölte: az ügy megoldása kormánydöntéssel lehetséges, ám ha a nyomásgyakorlás érdekében szükség van parlamenti döntésre, akkor akár egy országgyűlési határozati javaslat elfogadását is kezdeményezi a Fidesz. Hozzátette: az APEH-nek saját hatáskörében is joga van döntést hozni arról, hogy a liga rendezhesse saját adósságát. A részletekről azt mondta: a ligának is lenne lehetősége közvetlenül rendezni az adósságot 15 év alatt ugyanazokból a marketing- és reklámbevételekből, mint egy külső cégnek.

Bánki Erik emlékeztetett: a kormány egy közelmúltban meghozott  határozatában 5,2 milliárd forint értékben vállalt kezességet az  Advertum Kft. hitelfelvételéhez, hogy a cég rendezze a liga 3,1  milliárdos adósságát. Mint mondta, a kormány erről a döntésről az illetékes országgyűlési bizottságokat nem tájékoztatta, s a hivatásos labdarúgó ligával sem tárgyalt érdemben. A fideszes politikus megjegyezte: a kormány azért ezt a megoldást választotta, mert így talált forrást saját médiabirodalmának építésére. Ehhez - mint mondta - azért van szüksége az MSZP-nek, mert már a választásokra készül. "A kisebbségi kormány spájzol, és pénzeket gyűjt a következő, vagy előrehozott választásokra, annak egy eleme, egy szelete az Advertum ügy is" - fogalmazott Bánki Erik. A Pénzügyminisztérium reagálásában az MTI-vel közölte: a Fidesznek nem most, hanem már 2001-ben ötpárti egyeztetést kellett volna kezdeményeznie, amikor az általa vezetett kormány döntött a labdarúgás megsegítéséről és 8,3 milliárd forintos állami garanciát vállalt.

A pénzügyi tárca közleménye szerint hét évvel ezelőtt születtek azok a meglapozatlan pénzügyi döntések, amelyek a hazai labdarúgó klubok döntő többségének anyagi ellehetetlenülését eredményezték. A kommüniké arra is kitért, hogy a kormány által elfogadott megoldás lehetővé teszi, hogy az érintett labdarúgó klubok anyagi helyzete rendeződjön, és megtérüljön az állam által 2007-ben kényszerűségből kifizetett 3,1 milliárd forint, ami az adófizetők számára még 2001-ben keletkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!