Hírek

2008.07.05. 20:08

Az LCD-k is melegítik a légkört

A folyadékkristályos paneleket előállító gyárak nagyobb mértékben gyorsítják a globális felmelegedést, mint a széntüzelésű erőművek – állítja két amerikai kutató figyelemfelkeltőnek szánt tanulmányukban – írja a Transindex.

BAMA

A kaliforniai egyetem oktatói – Michael Prather és Juno Hsu – arra hívják fel a figyelmet, hogy az LCD televíziók és monitorok gyorsan növekvő népszerűségével párhuzamosan ipari méreteket öltött egy, a gyártáshoz szükséges üvegházhatású gáz, a nitrogén-trifluorid (NF3) felhasználása. Mivel a kiotói egyezmény erre a gázra nem terjed ki – az aláírásakor, 1997-ben ugyanis még csak kis mennyiségben állították elő –, pontosan nem tudni, hogy mennyi kerül belőle az atmoszférába. Holott a nitrogén-trifluorid ún. globális felmelegedési potenciálja (GWP) 17 000-szerese a szén-dioxidénak, és annál jóval tovább, nagyjából 550 évig marad meg a légkörben – magyarázzák munkájukban a kutatók.

A két kutató úgy gondolja, az idén 4000 tonnányit használnak fel az iparban ebből a gázból, ami 67 millió tonna szén-dioxidnak felel meg, tehát a nitrogén-trifluorid potenciálisan nagyobb mértékben okozója a globális felmelegedésnek, mint a fejlett ipari országok perfluor-karbon- (PFC) és kén-hexafluorid-kibocsátása, vagy éppen a világ legnagyobb széntüzelésű erőművei. Bár a gyártók szerint a gázból csak kis mennyiség kerül a légkörbe, Prather szerint: a szabályozás hiánya miatt a vállalatok gyakran felelőtlenebbek, ezért fontos lenne az újonnan felfedezett üvegházhatású gázt ugyanolyan szoros ellenőrzés alá vonni, mint a többit.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!