Hírek

2008.07.17. 12:41

Bencze József: új rendészeti stratégiára van szükség

Új, a választási ciklusokon átívelő rendészeti stratégiára van szükség - jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön egy budapesti tanácskozáson.

MTI

Szükség van a rendészeti társadalmi munkamegosztás újragondolására: át kell tekinteni, mi az egyes szereplők feladata, milyen jogalkotás és szervezeti átalakítás szükséges ahhoz, hogy hatékony választ lehessen adni a XXI. század kihívásaira - jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány az új rendészeti stratégia kialakításáról rendezett tanácskozás megnyitójában. A főkapitány A szabadság rendje című országos rendészeti  koordinációs és konzultatív találkozón elmondott beszédében felhívta  a figyelmet arra: rendkívül fontos, hogy a most kezdődő  együttgondolkodás nyomán a választási ciklusokon átívelő rendészeti  stratégia szülessen, amelyet széles politikai konszenzussal fogadnak  el a döntéshozók, és így nem írják át majd évente-kétévente a  rendészeti stratégia irányát.

Bencze József hangsúlyozta, a rendészeti stratégia nem a rendőrség stratégiája, hanem annál sokkal tágabb fogalom, amelyben nem csak a rendőrségnek van feladata. A főkapitány szerint a biztonság iránti igények olyan szubjektív igények, amelyek a büntető törvénykönyv tényállásaiban meg sem fogalmazódnak. Azt mondta, a biztonság annak a tudata, hogy „védettek vagyunk a létbizonytalansággal szemben és biztosak vagyunk abban, hogy a jövőben képesek leszünk alapvető szükségleteinket kielégíteni". Hozzátette: a közbiztonság pedig "kollektív társadalmi termék", amely az egyén és közösségek tevékenységéből, az önkormányzati és hatósági szervek intézkedéseiből, a magánbiztonsági piac által nyújtott szolgáltatások összességéből alakul ki.

Kijelentette: a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, az állam rendfenntartó funkcióinak gyakorlásánál - ezen belül a rendőrség tevékenysége során - jelentős, társadalmi visszhangot kiváltó zavarok keletkeztek. Mint mondta, ez a "diszfunkció" nem új keletű, a társadalmi struktúrát érintő mélyreható okai vannak. Az évszázadok óta felhalmozott tudás nem elég ahhoz, hogy korunk biztonsági kihívásaira megfelelő választ adjunk, nem mindig vagyunk képesek megismerni a bűnözés okait, megfelelően értelmezni a bűnözői magatartást és ésszerűen büntetni a bűnösöket - indokolta az új rendészeti stratégia megalkotásának szükségességét Bencze József.

A főkapitány szerint szükséges, hogy a társadalmi fejlődés „nemkívánatos kísérőjelenségeinek megfelelően" újrafogalmazzák az állam rendfenntartó funkciójának alapelemeit, és fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy - mint mondta - hiányos az átfogó kormányzati rendészeti stratégia és az erre épülő irányítási rendszer, az egymástól elkülönült szervek működését nem fogják össze, nem teljes az összehangoltság. A csütörtöki tanácskozást a Rendőrség Tudományos, Technológiai és Innovációs Tanácsa szervezte, a rendőrségi és tudományos szervek képviselői mellett jelen vannak a rendészeti stratégia kimunkálásában részt vállaló civil szervezetek és az egyházak képviselői. A megbeszélésen a századforduló közbiztonságáról, a rendészeti tevékenység jövőbeni fő irányairól, a magánbiztonsági szolgáltatók szerepéről, valamint az önkormányzatok helyi közbiztonságban betöltött szerepéről hangzanak el előadások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!