Hírek

2008.07.03. 13:33

Brutális áremelkedés lesz Romániában

A román lakosságnak mostantól a gázért 12,5 százalékkal, az áramért 4,4 százalékkal kell többet fizetnie, ennek következtében általános árrobbanásra számítanak Romániában, ahol a belpolitikai vita fő témájává vált a dráguláshullám.

VGO

Gazdasági elemzők egyhangúan úgy vélik, hogy a gáz drágítása tovább növeli majd az amúgy is elszabadult inflációt. A Román Nemzeti Bank nemrég 10 százalékra emelte az alapkamatot, hogy féken tartsa a fogyasztói árak növekedését – írja az MTI alapján az Új Szó. A termelők egyelőre nem jelezték, hogy mennyivel drágítják az élelmiszereket, de a pánikot fokozza, hogy a két legfontosabb gázszolgáltató, a francia érdekeltségű Distrigaz Sud és az E.ON Gaz Románia bejelentette: az év második felében újabb gázáremelést kér. Bernard Arnaud, a Distrigaz Sud vezérigazgatója például közölte, hogy október 1-jétől további 20 százalékos emelést kérnek az energiaárakat szabályozó hatóságtól. A vezérigazgató arra hivatkozott, hogy az importgáz ára az év végéig tovább nő, a mostani drágítás pedig nem fedezi a szolgáltató költségeit. Traian Basescu államfő konzultációra hívta a pártokat, hogy megvitassák, miként lehetne enyhíteni az áremelkedés következményeit.


A román sajtó egyhangúan populista jellegűnek nevezte a megbeszélést, hangsúlyozva, hogy a felek nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel befolyásolhatnák az áremelkedést. Calin Popescu Tariceanu kormányfő arra kérte a gazdasági és a munkaügyi minisztert, hogy dolgozzanak ki közösen egy intézkedéscsomagot, amely a gázáremelés által leginkább sújtott, társadalmilag hátrányos helyzetűek segítségére siet.

Paul Pacuraru munkaügyi miniszter is bejelentette, hogy a téli hónapok alatt folyósított fűtéspótlék 15 százalékos emelésére tesz javaslatot, amelyet a kormánynak még el kell fogadnia. A szakszervezetek a munkaügyi minisztérium előtt tüntettek szerdán, és azt követelték, hogy a jelenlegi 500 lej (140 euró) értékű garantált minimálbért 540 lejre (150 euróra) emelje a kormány.

Az árak alakulására azonban kedvezően hathat az a megállapodás, amelyet szintén szerdán írtak alá a termelők és a nagykereskedelmi üzletláncok képviselői. Dacian Ciolos mezőgazdasági miniszter szerint ez az egyezmény közép- és hosszú távon csökkentheti az élelmiszerek árát az üzletekben. A tárcavezető szerint a megállapodás betartása fokozottabb és átláthatóbb versenyt ígér az élelmiszertermékek piacán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!