Hírek

2008.07.23. 18:32

Búza lesz bőven, de az uniós támogatásokkal baj van

Egy jó és egy rossz hír is van a magyar mezőgazdaságban. A jó, hogy idén kiemelkedő termés várható a gabona-, a repce-, a napraforgó- és a gyümölcstermés tekintetében, ezért az agrárium GDP-je a tavalyihoz képest jól alakul. A rossz hír: vita folyik az EU és Magyarország között a hazai agrártámogatások miatt, ami akár oda is vezethet, hogy az Unió visszakérhet 10 milliárd forint támogatást.

Ambrus Vilmos

Az esősre fordult időjárás ellenére jó termés ígérkezik gabonából, a búzatermés minden bizonnyal 5 millió tonna fölött lesz. Raskó György agrárközgazdász úgy véli, ezzel mind a hazai ellátás, mind az export biztosítva van. Az olajnövények szintén jól teremnek, a repce és a napraforgó hozama is magas lesz, ehhez jön még a gyümölcsfélék várhatóan jó termése. "A mezőgazdaság akár 1 százalékkal is hozzájárulhat a nemzeti össztermékhez, ebből a szempontból az idei rendkívüli évnek ígérkezik" - mondta lapunknak Raskó György.

Gabonatermés Magyarországon

2003: 11,8 tonna

2004: 16,7 tonna

2005: 16,2 tonna

2006: 14,4 tonna

2007: 9,6 tonna

Forrás: FVM

Összehasonlításképpen megemlítette: tavaly nem volt jó termés, a tavaszi fagy, majd az aszály is károkat okozott. A szakember viszont emlékeztetett: az idei jó hozam csak a tavalyihoz viszonyítva kiemelkedő, mert korábbi évekhez, például a 2004-es esztendőhöz képest már "igen szerény". És nem lenne teljes a hazai agrárirumról alkotott kép, ha nem szólnánk arról, hogy az állattenyésztés egy ideje bizony stagnál. Mint ahogy nem jó hír a gazdálkodók számára, hogy az Európai Unió akár 10 milliárd forint támogatást visszakérhet Magyarországtól, mert hazánk nem frissítette a parcellaazonosító rendszert.

Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke a testület rendkívüli összehívását kezdeményezte emiatt. A politikus szerint azzal van a baj, hogy a kormány 2004-2005-ben nem frissítette az úgynevezett mezőgazdasági parcellaazonosító rendszert, ezért az EU kilátásba helyezte, hogy a magyar gazdálkodóknak nemcsak a támogatásigénylés alá eső birtokaikról kellene számot adni, hanem arról is, milyen alapon veszik fel az  uniós támogatásokat.
Az agrártárca részéről korábban Gőgös Zoltán államtitkár az Unió és hazánk közötti vitáról azt mondta, mintegy 10 milliárd forintot vonhat le az EU, ha bebizonyosodik, hogy művelés alá nem vont területek is kaptak támogatást, de ezt a pénzt nem a gazdáknak kell visszafizetnie.

2004: 16,7 tonna

2005: 16,2 tonna

2006: 14,4 tonna

2007: 9,6 tonna

Forrás: FVM -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!