Hírek

2008.07.16. 12:28

Csoma világpremier Lengyelországban

Szemző Tibor Csoma című film operája nyitja meg a wroclawi filmfesztivált július 17-én. A nagyszabású lengyelországi mozgóképszemle versenyprogramjában három magyar játékfilm indul, Szemző filmrendezői munkásságát különprogramban mutatják be.

H. R.

Különleges eseménnyel kezdődik a wroclawi Era New Horizons nemzetközi filmfesztivál július 17-én: Szemző Tibor Csoma című film operája világpremierjének ad otthont a nagyszabású lengyelországi filmünnep. A Wroclawi Operházban „a legkíváncsibb magyar”, Kőrösi Csoma Sándor ihlette film opera narrátora Krystyna Janda, a lengyel filmművészet emblematikus alakja (A márványember, Vasember, Mephisto) lesz. A előadás során az operai cselekmény egy hatalmas filmvásznon kel életre, egyidejűleg Csoma belső hangját és a róla szóló varázslatos történeteket a vetítéssel teljes összhangban a szerző, Szemző Tibor zenei társulata, a Cinematic Music Company szólaltatja meg. A Csoma fim opera ötlete, melyet ősszel a budapesti MŰPA is műsorra tűz, Szemző Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjének tavalyi wroclawi bemutatója kapcsán merült fel.

A wroclawi filmfesztivál a különleges előadáshoz kapcsolódva Szemző Tibor filmrendezői munkásságának különprogramot szentel. A vetítéssorozat keretében a Ko¬po¬nya¬ala¬pi tö¬rés, A túl¬part, a Cuba, és az  Ez van! című rövidfilmeket mutatják be. A lengyelországi filmünnep műsorra tűzi újra Az élet vendége című alkotást is, mely a színpadi előadás alapjául szolgált. Szemző Tibor a 8. Era New Horizons filmfesztivál díszvendége lesz. A Csoma film opera a wroclawi filmfesztivál és a MŰPA koprodukciójában valósult meg.

Az alsó-sziléziai Wrocalwban megrendezett közkedvelt filmfesztiválon három magyar játékfilmet láthat először a lengyel közönség. A fesztivál fődíjáért, melynek sorsáról a nagyérdemű dönt, a Buharov-testvérek Lassú tükör című kísérleti filmje, Forgács Péter Nádas-átirata, a Saját halál és Szász János Ópium címmel készített Csáth-adaptációja indul. Igor és Ivan Buharov személyesen látogat el a wroclawi bemutatóra.

A július 17-27. között 8. alkalommal megrendezendő filmünnep összesen 460 mozgóképet mutat be 13 wroclawi moziban. A fesztivál - melynek vetítéseire tavaly több, mint 120 000 néző váltott jegyet – célja, hogy a fősodorral szemben úszó filmművészek munkáinak méltó megjelenési lehetőséget biztosítson Lengyelországban.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!