Hírek

2008.07.06. 19:29

Dollármilliárdok a klímáért

George Bush amerikai elnök vasárnap a G8-csúcs japán színhelyén Kínának és Indiának üzent a klímaváltozás elleni harcban való szerepvállalásért. Angela Merkel német kancellár az élelmiszerválság mérsékléséért szállt síkra.

Europress összeállítás

Hétfőn kezdődik a világ nyolc legfejlettebb ipari országának csúcsértekezlete Japánban, ám a vezető hatalmak államfőinek nyilatkozatai már vasárnap előrevetítették a következő napok lehetséges fejleményeit. George Bush vasárnap Tojakóban - Hokkaido szigetén - „konstruktív" szerepvállalást ígért a klímaváltozás elleni harcban. Az amerikai elnök Fukuda Jaszuo japán miniszterelnökkel való megbeszélései után tartott vendéglátójával közös sajtókonferenciát, amelyen figyelmeztetett: minden erőfeszítés hiábavaló, ha ebben a küzdelemben nem vesz részt a két legnagyobb széndioxid-kibocsátó ország, India és Kína.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] George Bush Tojakóban „konstruktív
[/caption]Ám várhatóan jóváhagynak a résztvevők egy tervet egy hatmilliárd dolláros pénzalap létrehozásáról a fejlődő országok számára a globális felmelegedés hatásai elleni védekezéshez. A résztvevők felhívják majd Kínát és Indiát is, hogy járuljanak hozzá az alaphoz, amely így elérheti majd akár a 10 milliárd dollárt is. A csúcs napirendjén szerepel a légszennyező gázok csökkentéséről szóló kiotói megállapodás kiterjesztése is a 2013-tól szóló időszakra, valamint egyezség a csökkentés mennyiségi céljairól közép és hosszú távon. A házigazda Japán javasolni fogja a kibocsátás felére mérséklését, 2050-re.

Szintén vasárnap közölte a Der Tagesspiegel Angela Merkel írását, amelyben átfogó intézkedéseket sürgetett az élelmiszerellátás biztonsága érdekében. A német kancellár hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az állam- és kormányfők egyidejűleg tegyenek erőfeszítéseket az élelmiszerválság mérséklésére, s ugyanakkor dolgozzanak ki hosszú távú stratégiát az élelmiszerellátás biztonságának szavatolására az egész világon.

A Der Spiegel vasárnapi értesülése szerint a német kormány levélben fordult a japán csúcstalálkozó további hét részvevőjéhez, s egyebek között arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerek hiánya a leginkább sújtott országokban veszélyeztetheti a demokratizálódást, s a szükséges stabilitás megteremtését, ezáltal pedig nemzetközi biztonsági problémát okozhat. Éppen ezért a szükséghelyzetben lévő országokat azonnali támogatásban kell részesíteni, s mindenekelőtt a vetőmaghoz, valamint a műtrágyához való gyors hozzájutást kell biztosítani számukra.

A Japánban tartandó csúcstalálkozóval kapcsolatban felhívást tett közzé vasárnap José Manuel Barroso is. A Bild am Sonntag című lapban megjelent nyilatkozatában az Európai Bizottság elnöke a csúcs résztvevőit a klímaváltozás elleni erőfeszítések fokozására, s korábbi kötelezettségvállalásaik betartására szólította fel.

XVI. Benedek: ima a szegényekért

A legszegényebbekre hívta fel a legfejlettebb országok vezetőinek figyelmét vasárnapi imádságában a katolikus egyházfő. A pápa a G8-csúcs előtt arra figyelmeztetett, hogy a szegények sebezhetősége tovább nőtt az elszabadult élelmiszer- és energiaárak miatt. XVI. Benedek felszólította a nyolcakat, hogy hozzák meg azokat a döntéseket, amelyekkel legyőzhetik a világ számos részét sújtó szegénységet, az éhínséget, betegségeket és az írástudatlanságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!