Hírek

2008.07.23. 12:17

Együttműködési megállapodás született a salgótarjáni képzésről

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Nógrád megyei önkormányzat és Salgótarján képviselője szerdán a fővárosban, az egyezmény értelmében a felsőoktatási intézmény kihelyezett képzését 43 millió forinttal támogatják az önkormányzatok a következő tanévben.

MTI

A támogatásnak köszönhetően valószínűleg szeptembertől elindulhat az első évfolyam a Budapesti Gazdasági Főiskola salgótarjáni intézetében. A Magyarországon példátlan összefogásnak köszönhetően intézet újabb esélyt kapott működőképességének megőrzésére - mondta Sándorné Kriszt Éva, a főiskola rektora, aki azt kérte, hogy a megyei és városi önkormányzatok vállalják a kieső költségek finanszírozását a teljes képzési időre. Kérésként fogalmazta meg, hogy hosszú távú, 5-10 évre szóló stratégia készüljön a régió oktatási helyzetének rendbe tételére.

A rektor elmondta, a problémát az okozza, hogy évről-évre csökken a jelentkezők száma. Az idén a főiskola kihelyezett képzésére Nógrád megyéből a jelentkezőknek csak 27 százaléka adott be kérelmet, a többiek a régiót elhagyva inkább a fővárosban tanulnának tovább. Kitért arra is, hogy az új, szakonként azonos felvételi pontszám meghatározása miatt lényegesen kevesebb hallgatót tudtak beiskolázni. Az intézet kapacitása 800 fő, a gazdaságos működéshez 700 hallgató kellene, ugyanakkor 2007 végén csak 642-en tanultak az intézetben.

Becsó Zsolt, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke azt mondta: keresik a megoldást, szeretnék, ha az együttműködés hosszú távra szólna, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy nem a megyei önkormányzatok feladata a felsőoktatás finanszírozása. Eötvös Mihály, Salgótarján alpolgármestere fontosnak tartotta, hogy a városban megmaradjon a felsőoktatás. Elmondta, hogy a főiskola szeptember 10-ig stratégiát, október 15-ig pedig intézkedési tervet dolgoz ki az intézet jövőjéről.

Sándorné Kriszt Éva megerősítette, hogy tovább kívánnak tárgyalni, s biztosítani szeretnék a salgótarjáni hallgatóknak az oktatást helyi szinten, fokozott figyelmet fordítva a jelentkezések ösztönzésére. Ugyanakkor kötelezettségeiket csak akkor tudják teljesíteni, ha a partnerek készek a megfogalmazott kérések teljesítésére - mondta. A főiskola a három fővárosi kara mellett két területi intézetet működtet, a salgótarjáni mellett Zalaegerszegen. A felsőoktatási intézménynek összesen 20 ezer hallgatója van, évente 3 ezer 000 diplomást bocsát ki falai közül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!