Hírek

2008.07.15. 12:03

Elhunyt Kolonics György olimpiai bajnok kenus

Baráth Etele, a sportági szövetség elnöke elmondta, Kolonics edzés közben rosszul lett egy résztáv végén, rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A parton rögtön megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta.

BAMA

„Kolonics György személyében a magyar sport igazi legendája,  pályafutása csúcsán lévő klasszisa távozott az élők sorából” – fogalmazott a Magyar Kajak-kenu Szövetség, amely a Magyar Olimpiai  Bizottsággal együtt saját halottjának tekinti a kenust. Angyal Zoltán szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére hosszú szünet után annyit tudott mondani: „Koló  meghalt” ... Majd még hozzátette, ő maga Ludasi Róberttől, Kolonics edzőjétől értesült a tragédiáról. Kozmann György, Kolonics párostársa a távirati iroda megkeresésére azt mondta, nem tud a történtekről beszélni.

Minden szívhalálos esetnél kulcskérdés, hogy mennyire gyorsan érkezik a  segítség, s kezdődik el a mellkas nyomogatásával a keringés fenntartása, illetve, van-e a közelben életmentő készülék, defibrillátor. Ezt dr. Matos Lajos nemzetközi hírű szívgyógyász mondta az MTI érdeklődésére a tragédia kapcsán. A 36 éves sportoló elvesztette eszméletét, s bár a csepeli parton  rögtön megpróbálták újraéleszteni, nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta. Az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál vezetett a tragédiához.

Matos doktor elmondása szerint minden egypercnyi késlekedés tíz  százalékkal rontja a túlélési esélyt. A szakember idézett egy amerikai tanulmányt, amely fiatal sportolók általában sportesemény közben bekövetkezett hirtelen haláláról készült. Ötszáz esetet gyűjtöttek össze, s kiderült: közülük minden tizediket sikerült csak megmenteni. A szívgyógyász hozzátette, hogy azok vannak kitéve leginkább a szívritmuszavarok kockázatának, akik nagy fizikai terhelést kapnak, vagyis az élsportolóknál különösképpen megnő a veszély.

Kolonics György 1996-ban Atlantában Horváth Csabával C-2500 méteren, 2000-ben, Sydneyben pedig C-1500-on nyert olimpiai aranyérmet, emellett 15-ször állhatott fel a dobogó legfelső fokára  világbajnokságon. Pekingben Kozmann Györggyel indult volna két páros számban. Harminchat éves volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!