Hírek

2008.07.05. 10:56

Ez már az új rend?

„Én nem ilyennek képzeltem a rendet” – idézhetnénk József Attila sorát annak apropóján, hogy tudniillik nem kevesen akadnak, akik szerint mind az Új rend programja, mind annak kormánybiztosa megbukott. És hát, való igaz, a dolgok sokkal inkább emlékeztetnek a régi rendetlenségre, semmint bármiféle (új) rendre.

Stanga István

A SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció szerint mind az Új rend programja, mind pedig annak kormánybiztosa megbukott. Noha a kijelentés első hallásra meglehetősen sarkosnak tűnik, tény, hogy a Kondorosi Ferenc nevével fémjelzett (és meglehetősen nagy csinnadrattával beharangozott) intézkedéscsomag zöme mind a mai napig csupán írott malaszt maradt. Így, utólag visszanézve, több mint viccesnek tűnik Kondorosi 2007 őszi, azaz a kinevezése táján tett, nem kevés erőről és önbizalomról árulkodó nyilatkozata („...mindig vonzottak a nagy, nehéz, bonyolult feladatok”), hiszen a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy az egykori igazságügyi államtitkár az azóta eltelt idő során sikert sikerre halmozott. Mert bár a közlekedésbiztonság erősítése kapcsán meghirdetett zéró tolerancia, avagy az objektív felelősség elve kétségkívül hozott és hoz eredményeket, sőt, az állampolgári jogtudat fejlesztése terén is történt ez-az (ha más nem is, 19 millióért informálták az érettségizőket alkotmányos jogaikról), Kondorosi kormánybiztos mégsem a „győzelmi jelentéseivel” váltotta ki a média érdeklődését, hanem azzal, hogy hol egy kuglófsütés, hol meg egy családi látogatás okán sikerült tilosban parkolnia, és akkor még meg sem emlékeztünk arról a drámai (és leginkább krimibe illő) bejelentéséről, hogy tudniillik valaki(k) már vagy másfél esztendeje követi(k), méghozzá „napról napra intenzívebben”..., a hajnali kutyasétáltatástól kezdődően, egész napon át.

Hogy e megoldatlan rejtély mennyire is befolyásolta és befolyásolja Kondorosit és csapatát a munkában, arra vonatkozóan nem mernék tippelni, annyi azonban bizonyos, hogy az általuk annak idején felsorolt tíz pontból majd egy év elteltével is csak nagyon keveset pipálhatnánk ki, s hogy egy sor területen sokkal inkább a régi rendetlenség uralkodik, semmint az ezerszer megígért új rend. Mert ha leszámítom a fentebb már említett közlekedésbiztonsági ügyeket, és – óriási jóindulattal – azt mondom, valami előrelépést tapasztalhattunk a feketegazdaság és a feketemunka elleni harc, netán az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem erősítése kapcsán, akkor is marad egy seregnyi olyan dolog, ahol csakis brutális kudarcokról beszélhetünk. E körbe sorolható például a környezeti károkozás szigorúbb szankcionálása, a pártfinanszírozási törvény, avagy a honatyák számla nélkül felvett költségtérítéseinek az esete, amelyről Kondorosi anno azt mondta, „...nem szabad szemérmesnek lenni a képviselői fizetés ügyében, mert képviselőnek lenni úgymond tisztesség és becsület dolga, de egyfajta nemes hivatás, amiért megfelelő illetmény jár... az emberek igazságérzetét viszont sérti, ha ennek egy részével nem számolnak el”. Hát, szép szavak ide vagy oda, úgy látszik, mégiscsak szemérmesek voltak, csakúgy, mint az emberi méltóság védelme, a kirekesztés, a gyűlöletkeltés elleni fellépés terén, ahol tökéletes impotenciáról tettek tanúbizonyságot..., hogy mennyire, azt éppen az elmúlt napok történései – egyebek mellett a felderítetlen és megtorlatlan Molotov-koktélos támadások – bizonyították a legfényesebben.

Azt, hogy Kondorosi Ferenc csinált-e már valamiféle mérleget az elmúlt, közel egy évről, nem tudom. Én mindenesetre javasolnám neki. Annál is inkább, mert nem sok időt venne igénybe. Különösen, ha csak a sikereket írná össze.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!