Hírek

2008.07.06. 18:59

Háború után

A jogszabályok szigorítása önmagában aligha lehet üdvözítő, mert addig, amíg az utcán randalírozók úgy érzik, van támogatottságuk (és a tetteiket kísérő cinikus, netán cinkos megjegyzések tényleg valami effélét sugallnak), hiába is reménykedünk bármiben is.

Stanga István

Háború után okos a katona – tartja a nem túl ismert, ám igen bölcs mondás, amely Magyarországon mintha rendre érvényét veszítené..., számomra legalábbis ezt mutatja a tény, hogy hiába játszódtak és játszódnak le egyre durvább, egyre agresszívabb jelenetek idehaza, jószerivel még a tanulságok megfogalmazására sem vagyunk képesek, nemhogy a terjedő gyűlölet és erőszak megfékezésére. Mert bár a szombati melegfelvonuláson lezajlott eseményeknél sokkal szomorúbbakat, drámaibbakat aligha lehet elképzelni (mindaddig persze, amíg – de adja Isten – emberéletet nem követelnek az utcai zavargások), az ezeket kommentáló nyilatkozatok egyfelől megmaradtak a semmitmondó általánosságok szintjén, másfelől meg enyhén szólva is butaságoknak tűntek. A szocialisták a hétvégi csatározások kapcsán a szinte minden rendbontásnál feltűnő szélsőségesekre utaltak, míg a liberálisok „a Magyar Köztársaság szégyenének” (Fodor Gábor), illetve „gyáva és aljas dolog” -nak (Demszky Gábor) nevezték a történteket.  A Fidesz közleményben tudatta, hogy elítéli a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját, jóllehet, nem mulasztotta el, hogy egy kis aktuálpolitikát is belevigyen az ügybe, mondván, a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt nincs abban a helyzetben a rendőrség, hogy biztosítsa a köznyugalmat (nem mintha az egyenruhások a koalíciós kormány idején  a topon lettek volna, de mindegy). A KDNP-t egy Fradi–Dózsa meccsre emlékeztették az összecsapások (ami elég baj), az MDF viszont a szervezők és a politika által befolyásolt rendőrség felelősségét emlegette. Utóbbiak képviseletében Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szólalt meg, aki – számomra kissé érthetetlenül – többször is arra célozgatott, hogy tudniillik a demokrácia keretei között a rendőrségtől körülbelül ennyit lehet elvárni. 

Abba most ne menjünk bele, vajon mennyire helytálló ez a megállapítás  (szerintem kevéssé), tény mindesetre, hogy a kormányzat egyáltalán nem kíván belenyugodni a jelenlegi helyzetbe, már amennyiben Gyurcsány Ferenc bejelentette: kezdeményezi a legfőbb közjogi méltóságok találkozóját, amelyen megvitatnák, „...miért is látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik ez ügyben az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből”. Természetesen nem zárom ki a lehetőségét, hogy egy ilyen megbeszélés valamiféle eredményt hozzon, mindazonáltal meggyőződésem, hogy a vonatkozó jogszabályok módosításától (legyen szó akár a Btk-.ról, akár magáról az Alkotmányról) nem várható igazi áttörés. Mert adott esetben ugyan tényleg szükség van (vagy lehet) szigorításokra, ám a legüdvözítőbb mégis az lenne, ha a politikai erők, illetve a civil társadalom egésze mondana határozott nemet az egyre inkább elharapódzó kirekesztésre, gyűlöletre, erőszakra. Addig ugyanis, amíg az utcán randalírozók úgy érzik, van támogatottságuk (és a tetteiket kísérő cinikus, netán cinkos megjegyzések tényleg valami effélét sugallnak), hiába is reménykedünk bármilyen fordulatban. Amiként az olyan megjegyzések sem visznek előre, miszerint nincs min csodálkozni, utóvégre is egy „homofób, fasiszta érzelmű országban élünk”. Hát, ez egyszerűen nem igaz, s magam teljes mértékben osztom Eörsi Mátyás liberális honatya véleményét, aki a Magyar Gárda kapcsán tavaly tartott  ötpárti sajtótájékoztatón azt mondta, „...Magyarországon nincs fasizmus és fasisztaveszély, de vannak fasiszták és nácik, mint mindenhol”. Nos, valóban. És mint mindenhol, úgy a társadalom nálunk is egyre határozotabban lép majd fel velük szemben. Előbb-utóbb.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!