Hírek

2008.07.31. 12:23

Javultak a pekingi légszennyezettségi mutatók

A kínai hatóságok az utóbbi napok legkisebb légszennyezettségi mutatóját mérték az olimpiára készülő Pekingben.

BAMA

A közelmúltban meghozott szigorú intézkedések mellett az esőzések és a hűvös szél is pozitívan befolyásolták a levegő tisztulását. Az ötkarikás városban korábban már korlátozták a személygépjárművek közlekedését, leállították a legtöbb építkezést, valamint gyárakat zárattak be a fővárosban és közvetlen közelében, de a hatóságok szükség esetén további rendelkezéseket is kilátásba helyeztek.

Ezek szerint Pekingben 105, a szomszédos Tiencsinben pedig 56 gyár működését állítanák le, valamint további korlátozásokat vezetnének be a Hopej tartományban használt járművekkel kapcsolatban. Indokolt esetben az is előfordulhat, hogy a pekingi autók 90 százalékát nem engedik majd az utakra az olimpia ideje alatt.

A levegőtisztasági mutató szerdán 44-re esett, ami a legalacsonyabb a július 20-án bevezetett intézkedések óta. Az elmúlt 11 napból hétben az adatok egyeztek a nemzetközi szabvánnyal, ám a további négy napon 110 és 118 közötti értékeket mértek. Az 50 alatti mutató jónak számít, 51 és 100 között elfogadható, bár a kritikusok szerint utóbbi már túllépi az Egészségügyi Világszervezet által megszabott limitet. Egy nemzetközi tanulmány szerint a 20 legszennyezettebb város közül 16 Kínában található, a városi területeken átfolyó vizek háromnegyede pedig alkalmatlan emberi fogyasztásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!