Hírek

2008.07.13. 19:32

Jövőre még maradna a spórolás

Jövőre sem lesz érdemi járulékcsökkentés, legalábbis a munkáltatók terhelése nem lesz alacsonyabb, mint az idén – derül ki a kormány jövő évi költségvetéssel kapcsolatos tervezési köriratából.

vg

A Világgazdaság birtokában lévő dokumentum szerint a munkáltatókat terhelő járulékok mértéke a 2008. évivel azonos lesz, a tárcáknak pedig ennek figyelembevételével kell elkészíteni a költségvetési előirányzatokat.
A járulékok és az adóteher alakulásáról a körirat további részleteket nem árul el. Ugyanakkor a dokumentumban több helyen szerepel olyan állítás, hogy a közszféra létszáma 2009-ben is csökkenni fog.

A köriratban „általános báziscsökkenésről” van szó a közigazgatás valamennyi területén. Szintén fontos célkitűzés a szervezeti viszonyok és a feladatellátás felülvizsgálata, ez ugyancsak elbocsátásokat, összevonásokat valószínűsít. Ezek után nem meglepő, hogy a pénzügyi tárcánál a napokban elkészített iromány szerint jövőre sem az illetményalap, sem a közalkalmazotti illetménytábla nem emelkedne, vagyis a közszférában dolgozók jövőre sem számíthatnának keresetnövekedésre.

A költségvetési szigor jelenik meg azokban az elvárásokban is, melyek szerint az egyes szervezetek a bevételi előirányzat csökkentése esetén kötelesek ezzel arányosan mérsékelni a kiadásokat is. Fontos eleme a köriratnak, hogy az igazgatási és egyéb ilyen jellegű kiadások jövőre sem nőhetnek. A takarékosság azonban már olyan területeken is érezteti hatását, ahol talán nem kellene. A dokumentum szerint felül kell vizsgálni a nemzetközi szervezetekben betöltött tagságok és hozzájárulások körét is. Akár e jogviszonyok, tagságok felmondására is sor kerülhet, ha a költségvetési szempontok úgy kívánják.

vg -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!