Hírek

2008.07.26. 12:09

Karadzsics jól alszik, bár hétfőn kiadhatják Hágának

Hétfőnél előbb biztosan nem adják ki a hágai törvényszéknek a volt boszniai szerv elnököt, aki nyugodtan várja, hogy döntsenek sorsa fölött. Radovan Karadzsics bizonyos híresztelésekkel ellentétben nem szed antidepresszánsokat, és mintafogolyként viselkedik.

BAMA

Legkorábban hétfőn adhatják ki a szerb hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt - közölte a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze. Vladimir Vukcsevics pénteken elmondta, hogy Karadzsics ügyvédje péntek éjfélig nyújthatja be a hatóságoknak a vádlott fellebbezését hágai kiadatása ellen. Az ügyvéd ezt postán is feladhatja, ami késleltetheti az irat beérkezését, de ha időben feladták a küldeményt, a bíróság a törvényes határidőn belül benyújtottnak fogja tekinteni.

Korábbi jelentések szerint Svetozar Vujacsics ügyvéd a lehető legkésőbbi időpontban, péntek este nyolc óra előtt öt perccel tervezte feladni ajánlott küldeményként Karadzsics fellebbezését egy Belgrádon kívüli település postáján. Nem tudni, hogy ez megtörtént-e, Vujacsics ugyanis a határidő péntek éjféli lejárta után hallgatott arról, hogy feladta-e a küldeményt. A Blic című belgrádi napilap internetes oldalán szombaton idézte Vujacsics egy nyilatkozatát, amely szerint az ügyvéd a védencével kötött megállapodásra hivatkozva nem is kívánja felfedni, hogy elküldte-e az óvást, mert a védelem stratégiája részének tekinti a közvélemény tudomására jutó információk csökkentését. A fellebbezést bírói testület bírálja el, amire három nap áll rendelkezésére. Vukcsevics feltételezése szerint a bírói testület jövő hétfőn ül össze.

A kiadatási végzést végül a szerb igazságügyi miniszter írja alá. Elvileg fennáll annak a lehetősége, hogy a bírói testület helyt ad a fellebbezésnek, ám Vukcsevics ezt "nagyon valószínűtlennek" minősítette. Karadzsics ügyvédje pénteken úgy vélekedett, hogy védencét jövő szerdánál hamarabb nem adják ki Hágának. A Glas Javnosti című belgrádi napilap szombaton megszólaltatta Milan Dilparicsot, a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi különbíróság vizsgálóbíráját, aki szerint Karadzsics tiszteletteljes hangon beszélt vele a hétfői elfogását követő első meghallgatáson. Az újság a bíróság munkatársaitól úgy értesült, hogy a boszniai szerbek egykori vezetője őrizetesként jól viselkedik abban a belgrádi börtönben, amelyben vélelmezhető hágai kiadatásáig őrzik.

A lap egyik forrása "normális emberként, magas intelligenciahányadossal bíró értelmiségiként" írta le a neves foglyot, egyben kategorikusan cáfolta a Dnevni Avaz című boszniai lap azon értesülését, hogy Karadzsics depresszió elleni gyógyszereket kért volna. A forrás szerint a boszniai szerbek egykori vezetője "testileg és lelkileg is egészséges", és éjszaka békésen alszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!