Hírek

2008.07.01. 15:56

Keleti Évát is Prima Primissimának jelölték

Minden eddiginél több jelölés érkezett a 2008-as Prima Primissima-díjra – jelentette be Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke kedden Budapesten.

Forrás: MTI

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Keleti Éva fotográfust is Prima Primissimának jelölték
[/caption] Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az idei harmincas lista igen szoros fordulókkal alakult ki. Ha egy-egy kategóriában a harmadik helyen „holtverseny" volt, újra szavazott az alapítvány kuratóriuma, valamint az alapítvány mellett működő társadalmi tanácsadó testület, így a kuratórium elnöke bízik benne, hogy egy megkérdőjelezhetetlen javaslat jött létre. Lovassy Tamás, a kuratórium titkára elmondta, hogy összesen 387 jelöltet neveztek meg a jelölésre jogosultak.

A díjat, amelyet Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége alapított 2003 nyarán, idén is tíz kategóriában adják át. A tavaly bevezetett Junior Prima-díj azonban idén négy új kategóriával bővül.

A fiatal tehetségek elismerésére társalapítókkal létrehozott tudomány, sport és oktatás kategóriák mellett idén Peter Munk magyar származású kanadai iparmágnás társulásával létrehozták a képzőművészet kategóriát, Nathaniel Rothschild brit üzletember, a TriGránit egyik főrészvényese a színház- és filmművészet kategória társalapítója lett, Erwin Schaeffer magyar származású amerikai üzletember pedig az irodalom kategória társalapítójaként csatlakozott.

A keddi sajtótájékoztatón írták alá a Junior Prima-díj negyedik új, építészeti kategóriájáról szóló társalapítói szerződést a TriGránit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójával, Kibédi Varga Lóránttal.
A 2008. évi Prima Primissima-díjnál változás, hogy a társadalmi tanácsadó testületből Chikán Attila, Elek István és Szokolay Sándor kivált a szokásos évi rotáció keretében. Helyükre Kocsis Zoltán zongoraművészt, a tavalyi „jubileumi" primissimát, valamint Mészáros Tamást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát kérték fel.

A 2008. évi primák kedden nyilvánosságra hozott listáján a magyar irodalom kategóriában Csoóri Sándor költő, író, Rakovszky Zsuzsa költő és Réz Pál irodalomtörténész, műfordító szerepel. A magyar színház- és filmművészet kategóriában Halász Judit színművész, Makk Károly filmrendező és Markó Iván táncművész, koreográfus került a jelöltek közé.

A magyar képzőművészet kategóriában Gross Arnold festőművész, grafikus, Gyémánt László festőművész és Keleti Éva fotóművész közül kerül majd ki a primissima. A magyar tudomány kategóriában Freund Tamás akadémikus, neurobiológus, Kásler Miklós orvos, sebész, onkológus és Pusztay János nyelvész szerepel a névsorban.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Budapesti Városvédő Egyesület, Komoróczy Géza történész, egyetemi tanár, valamint Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság házfőnöke a jelölt.

A magyar építészet és építőművészet kategóriában Callmeyer Ferenc, Novák István és Török Ferenc építész került a primák közé.
A magyar sajtó kategóriában Bojtár B. Endrét, a Magyar Narancs főszerkesztőjét, Cselényi László szerkesztő-rendezőt, a Duna Televízió elnökét és Szegő András újságírót jelölték.

A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Kemény Henrik bábművész, a Muzsikás Együttes és az Óbudai Népzeneiskola szerepel a jelöltek között.

A magyar zeneművészet kategóriában Koncz Zsuzsa előadóművész, Melis György operaénekes, valamint Szokolay Sándor zeneszerző neve szerepel a jelöltek névsorában.A magyar sport kategóriájában Gyarmati Dezső vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, az MKB Veszprém Kézilabda Club és Polgár Judit sakknagymester került a primák közé.

A díjakat december 5-én, a Magyar Vállalkozók Napja rendezvényei keretében immár hatodszor adják át a Művészetek Palotájában. A primák közül mind a tíz kategóriában egy-egy primissimát választanak ki a díjátadó gálaest napján: a 10 primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek.

A jelöltek bemutatását és tevékenységeik megismertetését szolgáló csaknem negyedéves időszakban – októbertől – idén is szavazhat majd a közönség kedvenc primájára. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül majd a közönségdíjban, illetőleg az azzal járó 50 ezer eurós pénzdíjazásban, amelyet Csányi Sándor a magánvagyonából ajánlott fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!