Hírek

2008.07.22. 18:35

Ki feleljen a vidék biztonságáért?

Egyes polgármesterek szerint szükséges az önkormányzati rendőrség, mások inkább magát a rendőrséget erősítenék. Vidéken és a fővárosban is kevés a rendőr, így a közterület-felügyelet jogainak szélesítését is elképzelhetőnek tartják a települések vezetői.

Ambrus Vilmos

Indokolja-e a vidék közbiztonsága, hogy önkormányzati rendőrség jöjjön létre? Egyáltalán: milyen jogköre lenne, és mitől különbözne a rendőrségtől az önkormányzati rendőrség? Mielőtt e kérdések megválaszolásába kezdenénk, fontos tisztázni, hogy ez a testület, amit városőrség névvel is szoktak emlegetni, nem tévesztendő össze a polgárőrséggel. A polgárőrség civil szervezet, tagjai munkájukért nem kapnak fizetést, a közbiztonság védelmét társadalmi munkában végzik.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Egyes polgármesterek szerint szükséges az önkormányzati rendőrség, mások inkább magát a rendőrséget erősítenék.
[/caption]

Korábban Kondorosi Ferenc nyilatkozott az önkormányzati rendőrségről. A kormánybiztos azt mondta, az önkormányzati rendőrség vagy városőrség a közterület-felügyelet bázisára épülne. „Egyenruhájuk lenne, de lőfegyvert nem viselnének, csak gumibotot. A városőrség nem lehet alternatívája vagy konkurenciája egy jogállamban az erős, integrált rendőrségnek” – mondta Kondorosi. A kormánybiztos szerint a mostani kormányzati ciklusban ötpárti megegyezés hiányában már nem lehet létrehozni az önkormányzati rendőrséget.

Lapunk megkérdezett két polgármestert, mennyire tartják szükségesnek az önkormányzati rendőrség létrehozását. Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, egyben az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke úgy látja, sokkal inkább stabil, erős rendőrségre van szükség. Arra a felvetésünkre, hogy a vidéki közbiztonság megerősítéséhez elegendő-e a rendőrség, a politikus úgy válaszolt: Magyarországon a rendőrség létszáma 43-45 ezer fő, ez el tudná látni feladatait.

„Az önkormányzati rendőrség mellékvágány, nem is szerepel a Fidesz programjában. A rendőrséget kell alkalmassá tenni feladatai ellátására, de ez nem szervezeti, hanem egzisztenciális probléma” – mondta Lázár János. Példája szerint 90 ezer forintos kezdő fizetéssel nem lehet normálisan rendészeti feladatokat végezni. A politikus úgy vélte, ha egy településen megoldott a közrend fenntartása, nincs szükség újabb szervezetre. Hódmezővásárhelyen közterület-felügyelet, a városon kívül mezőőri szolgálat működik, jól tudnak kooperálni egymással.

Egy másik polgármester szerint viszont az önkormányzati rendőrség gondolata egyáltalán nem rossz. Gémesi György, aki gödöllői polgármestersége mellett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöki tisztét is betölti, azt mondta, tisztázni kell a rendőrség és az önkormányzati rendőrség hatáskörét, így például a helyi közrend és a közbiztonság védelme az utóbbi szervezet feladata lenne. „A kérdés az, ki finanszírozná az önkormányzati rendőrséget, mert a helyhatóságoknak erre aztán végképp nincs pénzük” – hangsúlyozta Gémesi, aki a közterület-felügyelet jogainak szélesítését is elképzelhetőnek tartja. A polgármester megemlítette, külföldön is van önkormányzati rendőrség, például Olaszországban és Franciaországban.

Fővárosi polgármesterek is szorgalmazták már korábban az önkormányzati rendőrség létrehozását. Indokaik szerint a közterületeken egyre kevesebb a rendőrjárőr, és jóformán nem létezik már a lakótelepi rendőrség. Molnár Gyula, a XI. kerület MSZP-s polgármestere azt mondta, az önkormányzati rendőrségnek bűnmegelőző szerepe lehetne, és valahol a közterület-felügyelet és a normál rendőrség között kaphatna helyet.

Sokba kerül, ha a Gárda tesz rendet

Bíró András polgárjogi aktivista szerint szörnyű, hogy Magyarországon csak a cigánybűnözés jelszavával operáló Magyar Gárda mer gátlások nélkül beszélni a roma kérdésről. Az aktivista szerint ha egy vidéki embernek ellopják a csirkéit, majd értesül egy elméletről, miszerint a cigányság genetikai adottságai következtében válik bűnözővé, akkor vele az integráció kérdéséről már nem lehet tárgyalni. A települések vezetőinek ebben a helyzetben el kell gondolkodniuk, kit hívnak segítségül a feszültségek enyhítésére. Ha a Magyar Gárdát, akkor az sokba kerülhet a helyi közösségnek – mondta Bíró András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!