Hírek

2008.07.19. 15:34

Köszönjük a zenét

Több mint 25 éve oszlottak fel, mégis is évente hárommillió lemezt adnak el. Tény: amihez az ABBA együttes hozzáér, az arannyá változik. Legyen szó válogatáslemezről, filmről, musicalről, vagy akár musical filmről.

Hegedűs V. Rita

Az ABBA együttes 1972-ben alakította négy svéd fiatal zenész, Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Anderson és Anni-Frid (Frida) Lyngstad. Az együttes neve négyük keresztnevének kezdőbetűjéből állt össze. Az ismertséget az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál hozta meg a számukra, amelyet a Waterloo című dalukkal nyertek meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Az ABBA együttest 1972-ben alakította négy svéd fiatal zenész, Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Anderson és Anni-Frid (Frida) Lyngstad.
[/caption]

Az együttes tagjai nemcsak barátok voltak: a négyest két házaspár alkotta. A szőke Agnetha még 1971-ben ment hozzá Björnhöz, házasságukból két gyerek is született, de 1979-ben elváltak. Frida és Benny még 1971-ben jegyezték el egymást, hét év múlva összeházasodtak, közösen nevelték Frida előző házasságából való két gyermekét, de 1981-ben az ő útjaik is elváltak.

Egy évvel később a zenekar is befejezte pályafutását, s tagjai hiába próbálkoztak a későbbiekben szólókarrierrel, soha egyikük sem ért el olyan átütő sikereket, mint amikor együtt voltak. Dalaik viszont nem csak tovább élnek, de máig népszerűek: 350 millió lemezt adtak el már világszerte, ma is évente hárommillió ABBA-korong talál gazdára.

Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, mint a kilencvenes évek elején újból kitört ABBA-láz. 1992-ben kiadtak egy válogatáslemezt, majd a hatalmas sikeren felbuzdulva 1993-ban még egyet. A filmesek is kiaknázták a dalokban rejlő lehetőséget. Az első alkotás az 1994-es ausztrál Muriel esküvője volt, a másik a szintén ausztrál Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai, ahol nőimitátorok ABBA-dalokkal szórakoztatják a nagyérdeműt.

Ezt a sikert próbálták meglovagolni a Mamma Mia! alkotói is, akik 1995-ben kezdték az ABBA-slágerekre épülő musical előkészítését. Az első előadást 1999-ben tartották Londonban. Egy évvel később már Amerikában debütált a darab, és 2001-ben a Broadwayn mutatták be nagy sikerrel, ahol az már az előreváltott jegyekkel a színházi világban rekordnak számító 27 millió dolláros bevételt hozott. Las Vegasban 2005-ben volt a darab ezredik előadása, amivel kiérdemelte az egyik leghosszabb ideig műsoron tartott darab címét. A musical pár évvel ezelőtt eljutott Budapestre, itt is teltház előtt játszották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!