Hírek

2008.07.20. 16:04

Külpolitikai és tűzszerész szakértő az afganisztáni magyar misszióról

Egy tűzszerész szakértő úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a megtalált robbanóeszközöket különösebb vizsgálat nélkül, messziről kellene megsemmisíteni.

mti

Wagner Péter külpolitikai szakértő szerint a Magyar Honvédség NATO-beli  megítélését nem befolyásolná, ha visszahívná tűzszerészeit Afganisztánból a közelmúltban történt két haláleset miatt.

Egy tűzszerész szakértő úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a megtalált robbanóeszközöket különösebb vizsgálat nélkül, messziről kellene megsemmisíteni. A honvédelmi tárca a biztonságpolitikai szakértő több felvetésével is egyetért.

A közelmúltban egy hónapon belül két magyar tűzszerész halt meg Afganisztánban, legutóbb múlt hét szombaton, amikor a 32 éves Nemes Krisztián egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét. Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársának véleménye szerint a merényletek elkövetői nem értékelnék sikerként, a katonák megfutamodásaként, ha a magyarok feladnák a tűzszerészeti feladatokat Afganisztánban, hiszen tevékenységüket azonnal átvennék más NATO-katonák.

Közölte: a NATO tudomásul venné, ha Magyarország visszahívná a tűzszerészeit. Ha így döntene a szaktárca, az érdemben nem befolyásolná a magyar katonák megítélését - mondta. A halálesetek kapcsán úgy vélekedett: mindezek megviselik a Magyar Honvédség állományát, de biztos abban, hogy a történteket fel fogják tudni dolgozni. Jó esetben mindez pontosabb, jobb munkára fogja sarkallni az Afganisztánban dolgozókat - tette hozzá.

Wagner Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar katonák a missziók stresszes környezetében sokkal fogékonyabbak a szóbeszédekre. Ennek kapcsán emlékeztetett arra az e heti  sajtóhírre, hogy állítólag vérdíjat tűztek ki a tűzszerészekre  Afganisztánban. Mint mondta, Afganisztánban ez minden évben megtörténik, hol a tűzszerészekre, hol a tolmácsokra, hol az egészségügyi dolgozókra tűznek ki vérdíjat.

A külpolitikai szakértő arról is szólt, hogy amikor először szembesül a magyar lakosság egy katonai misszióban történt halálesettel, akkor megdöbben, de ha nem ismeri a történtek pontos körülményeit, akkor sokkal jobban felháborodik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!