Hírek

2008.07.17. 18:37

Magyar földön a hős tűzszerész

Egyre több NATO-katonára van szükség Afganisztánban ahhoz, hogy a napról napra erősebb tálib lázadók támadásait vissza tudják verni. Egyre több az áldozat is.

Vég Márton

Hazahozták csütörtökön az Afganisztánban szombaton hősi halált halt Nemes Krisztián holttestét. A posztumusz tűzszerész őrnagy földi maradványait szállító AN-26 katonai szállító repülőgép délután landolt a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Egyre több NATO-katonára van szükség Afganisztánban ahhoz, hogy a napról napra erősebb tálib lázadók támadásait vissza tudják verni. Egyre több az áldozat is.
[/caption]

A katonai tiszteletadáson megjelent Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök is. Mivel a magyar tűzszerészek halálát vizsgáló bizottság kedden utazott el Afganisztánba, ezért a csoport legkésőbb szombaton megérkezik a magyar tartományi újjáépítési csoport táborába. Legfőbb feladatuk az lesz, hogy az afgán ellenállók új robbantási módszereiről szerezzenek információkat.

Közben az amerikai védelmi minisztérium tanulmányozza annak lehetőségét, hogy további csapatokat küldjön Afganisztánba az egyre hevesebb és erőszakosabb lázadás megtörésére. A már a közép-ázsiai országban állomásozó amerikai, illetve NATO-csapatok parancsnokai pedig ugyancsak próbálják kidolgozni az országon belüli átcsoportosítás terét, amelynek segítségével hatékonyabban vehetik fel a harcot a szélsőséges tálib lázadókkal és terroristákkal szemben.

Egyre egyértelműbbé válik ugyanis, hogy a NATO és az amerikai erők súlyos létszámhiánnyal kényszerülnek szembenézni Afganisztánban. Így fel kell adniuk a nehezen tartható területeket, például a pakisztáni határ közelében fekvő Wanat falu környékét. Ott a napokban ugyan súlyos veszteségek árán az amerikaiak visszaverték a felkelők támadását, de mára mégis felszámolták a helyőrségüket. Ez a tálib győzelem a helyi propaganda segítségével megfordíthatja a lakosság szimpátiájáért folytatott harcot is. Ha pedig ez megtörténik, akkor lassan nem marad veszélytelen tartománya Afganisztánnak. Korábban annak tartották Baghlant is, ahol a magyar katonák teljesítenek szolgálatot.

Tudni kell, hogy az utóbbi napokban ismét a külpolitika került az amerikai elnökválasztási kampány középpontjába. A demokrata párti Barack Obama és a republikánus John McCain gyakorlatilag azonos elképzelésekkel állt elő: az Irakból kivonható katonai erőt Afganisztánba kellene küldeni az al-Kaida és a tálib mozgalom elleni harcra. A NATO tagállamai között pedig régóta megy a vita, ki segítsen be a legnagyobb véráldozatot vállaló amerikai, brit és kanadai egységeknek. Magyarország mindenesetre ősztől harcba dobja a szolnoki Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj 12-14 fős csoportját.

Afganisztánt négy katonai körzetre osztották fel, amelyet az amerikaiak, a kanadaiak, a németek és az olaszok irányítanak. További 40 ország állomásoztat csapatokat az országban, köztük a magyarok 250, a csehek 290, míg a lengyelek 1020 katonát. Valamennyi ország belpolitikájában gyakran felmerül a kérdés: Mit keresünk mi Afganisztánban?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!