Hírek

2008.07.10. 16:54

Magyarország és Németország együtt emlékezik

Közösen emlékezik Magyarország és Németország a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulóján, 2009-ben. Az évforduló alkalmából a német kancellár is Magyarországra látogat - jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter és német partnere csütörtökön Budapesten, kétoldalú tárgyalásuk után.

BAMA

Thomas de Maiziere a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a húsz évvel ezelőtti határnyitás óta Németország és Magyarország minden korábbinál szorosabban együttműködik. Az évforduló alkalmából Angela Merkel német kancellár is Magyarországra látogat 2009 nyarán - tette hozzá a német kancelláriaminiszter. Kiss Péter kiemelte, hogy a vasfüggöny lebontása nemcsak magyar-német ünnep, hanem az európai újraegyesülésnek is a nyitánya.  Az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat követi a húsz évvel ezelőtti eseményeket: megemlékeznek a vasfüggöny átvágásáról, a páneurópai piknikről és a szeptemberi határnyitásról - mondta a miniszter.

A tárgyaláson szó volt az energiapolitikáról is. Kiss Péter kiemelte, hogy Magyarország az energiaforrások diverzifikálására törekszik, az ország legalább három helyről szeretne földgázt kapni. Thomas de Maiziere szerint Magyarországnak - fogadó- és tranzitországként - kulcsszerepe van Európában a gázszállításban.  Ezt a feladatát felelősségteljesen látta el eddig. A találkozón szó volt a magyar és a német reformokról is. Magyarország sokat tanult a német reformokból, így például a nyugdíjrendszer átalakításakor is a német példát vették figyelembe - hangsúlyozta Kiss Péter. Thomas de Maiziere csütörtöki látogatásán tárgyalt Gyurcsány Ferenccel miniszterelnökkel is.

Kiss Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!