Hírek

2008.07.04. 13:24

Melegek belviszálya?

A homoszexuálisok között is akadtak, akik szerint kifejezetten rossz, az embereket irritáló ötlet volt kisgyermekek fényképeivel népszerűsíteni a fesztivált, hogy aztán ugyanők azt is kijelentsék: a melegek egy részének provokatív megnyilvánulásai nem hogy nem segítik, hanem kifejezetten hátráltatják a másság elfogadtatását.

Stanga István

Talán soha nem kísérték még olyan heves érzelmek a magyarországi melegfelvonulást, mint az idén, jóllehet a tavalyi attrocitások nyomán számítani lehetett arra, hogy az ez évi Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál egyik kiemelkedő programjának számító esemény komoly támadások kereszttüzébe kerül majd. Hogy milyen feszültségek, mekkora indulatok is halmozódtak fel a most szombati parádé kapcsán, azt  nem csupán a korábban kitört plakátvita, vagy a rendőrség egy napon belül megváltozó álláspontja mutatta, hanem az az internetes szervezkedés is, amelyet Budaházy György és Toroczkai László neve fémjelez..., és akkor még egyetlen szót sem ejtettünk azokról a Molotov-koktélos támadásokról, amelyek az elmúlt napokban érték a melegek fővárosi találkozóhelyeinek egyikét-másikát. Ám mintha mindez nem lenne éppen elegendő, a homoszexuálisok táborában is kitört a háborúskodás. Már az is egyfajta belviszályhoz vezetett, hogy akadtak, akik szerint kifejezetten rossz, az embereket teljesen fölöslegesen irritáló ötlet volt kisfiúk és kislányok fényképeivel megkísérelni a fesztivál népszerűsítését, hogy aztán ugyanők azt is kijelentsék: a melegek egy részének nem ritkán provokatív megnyilvánulásai nem hogy nem segítik, hanem kifejezetten hátráltatják a másság elfogadtatását.

És tényleg, manapság egyre gyakrabban merül fel úgy a kérdés, hogy tudniillik mi is a világszerte megtartott melegfelvonulások célja: egyfajta provokáció, avagy az, hogy az abban résztvevők nyíltan vállalják (a „büszkén” kifejezést enyhén szólva is hülyeségnek tartom) nemi identitásukat. Mert bár az érintettek közül ma is nagyon sokan (és vélhetően joggal) panaszkodnak arra, hogy a többségi társadalom intoleráns velük szemben, sőt, mi több, megbélyegzetteknek érzik magukat, a köreikben is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy a szombatihoz hasonló rendezvények révén megszüntethetők-e az előítéletek, vagy éppen ellenkezőleg. Hogy mindez mennyire így van, annak alátámasztására idézhetnénk például Steiner Kristófot, a Viva televízió – másságát nyíltan vállaló – szerkesztőjét-műsorvezetőjét, aki egy portálnak nemrégiben azt mondta, „...ezeket az eseményeket azért hozták létre, hogy megmutassák, a homoszexuális emberek is ugyanúgy szórakoznak, mint a heteroszexuálisok, vagyis ugyanúgy megvan a helyük a társadalomban..., ehhez képest a műmellekkel, világítós vibrátorokkal felszerelkezett, kamionon táncoló felvonulók inkább azt hangsúlyozzák, hogy teljesen elmebetegek vagyunk”.

Nos, magam azt gondolom, az ilyen viták nem értelmetlenek. Különösen nem egy olyan országban, ahol nagyon sokan még ma sem hajlandóak tudomásul venni, hogy a nemi identitását senki sem szabadon választja meg (a homoszexualitásért „felelős” gént már régen megtalálták), s ahol rendre arról polemizálnak, hogy akkor most egyfajta betegségként kell-e kezelnünk a másságot, vagy sem. Úgyhogy a melegeknek még igen nehéz utat kell bejárniuk. És nemcsak holnap. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!