Hírek

2008.07.02. 13:47

MSZP: a Fidesz határolódjon el a szélsőjobboldaltól

Az MSZP nevében Teleki László, a párt parlamenti képviselője szerdán arra szólította fel a Fideszt, hogy határolódjon el a szélsőjobboldali szervezetektől, amelyek – mint mondta – sértik a romák érdekeit.

MTI

A roma származású politikus budapesti sajtótájékoztatóján azt javasolta a Fidesznek, hogy ennek érdekében olyan törvényeket hozzon közösen az MSZP-vel, amelyek megállják az alkotmányosság próbáját. Ha ezt nem teszik meg, akkor sértik a magyarországi cigányságot és azt, hogy az országban egyenjogúság legyen – fogalmazott Teleki László, aki szerint olyan törvényi hátteret kell biztosítani, amely megvédi a romákat és szankciókkal lép fel az ellen, hogy az utcán nyíltan lehessen cigányozni.

Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság hétfőn megsemmisítette a gyűlöletbeszéd elleni Btk.-módosítást, a szocialista képviselő kifejtette: ez azt jelenti, hogy tendenciává válhat a szélsőjobboldali szervezetek megerősödése. Azt látja a köz embere, és azt látják a romák, hogy továbbra is  teret kap a szélsőséges, radikális utcai politizálás – fogalmazott Teleki László. A politikus a cigányság egyik problémájának nevezte, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem szólal meg ilyen kérdésekben, és nem  szól arról, milyen törvényeket kellene hozni, hogy a magyarországi cigányok magyar embernek érezzék magukat az országban, és azonos értékjogaik legyenek.

Teleki László szerint fontos lenne, hogy a Fidesz és elnöke mondja ki: más kisebbségpolitikára lenne szükség. Felszólította a Fideszt, foglaljon olyan álláspontot, amelyből tisztán és élesen kiderül, hogy elhatárolódik a szélsőjobbtól, a Jobbiktól és a Magyar Gárdától.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!