Hírek

2008.07.03. 11:55

MSZP: elkészült az egészségbiztosítási koncepció

Elkészült az egészségbiztosítás új koncepciója, a kormány rövid időn belül tárgyalja – mondta Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön.

MTI

A dokumentum mérsékelt reformpolitikára tesz javaslatot – tájékoztatott az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke. Megjegyezte, hogy nagy meglepetéseket nem tartalmaz a javaslat. Kökény Mihály részletekbe nem kívánt bocsátkozni, de azt elmondta, hogy a regionális egészségbiztosítási szervezetek nagyobb önállóságot kapnak a finanszírozási szerződések megkötésére, az egészségbiztosítás egésze pedig nem alakul át társasággá. Egy másik kérdésre, miszerint a maximális helyett minimális ágyszámokat határoznak meg, a politikus azt mondta, nem tartalmaz radikális ágyszámcsökkentést a javaslat. Az ezzel kapcsolatos laphíreket spekulációnak minősítette.

A képviselő közölte, miután a kormány elfogadja a fő irányt, azt követően szakmai, politikai egyeztetések lesznek a koncepcióról. Az MTI kérdésére, hogy jövő héten már a kormány elé kerül-e a koncepció, a szocialista politikus azt válaszolta: a kormányszóvivő tud erre választ adni, de a koncepció készen van, kisebb finomítások folynak, a kormány „nagyon rövid időn belül” tárgyalja. Kökény Mihály beszélt az elmúlt hónapok egészségügyi konferenciáinak tapasztalatairól is. A főbb megállapítások között említette, hogy a Világbank szakértői szerint a versengő biztosítók modellje nem véd a költségrobbanástól, mivel a gyógyszer- és az élőmunka-ráfordítás alig fékezhető.

Hozzátette: szigorú teljesítménymérésre, elszámoltathatóságra és nyilvánosságra, valamint egységes kockázatközösségre van szükség.  Óvatosan kell bánni a magántőkével, de a magánszektornak van helye és szerepe az egészségügyi ellátásban – vélekedett. Az Egészségügyi Bizottság elnöke az egri kórházprivatizáció kapcsán azt mondta, egy törvényes döntést akarnak megakadályozni félrevezetett kórházi alkalmazottak, amihez a Fidesz helyi szervezete asszisztál.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy az egyházi intézmények nem jogosultak bérfejlesztési támogatásra, Kökény Mihály közölte: ez valóban így van, mert az érdekegyeztetés során korábban olyan megállapodás született, amely alapján csak a közalkalmazottakat foglalkoztatók kaphatnak támogatást. Hozzátette: ez a szabályozás nem szektorsemleges, ezért változás várható. Az, hogy mikor, pénzügyi kérdés – mondta Kökény Mihály.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az elhangzottakra reagálva sajtótájékoztatón közölte: a szocialista kormány elképzeléseinek érdemes kivárni a végét, és pártja kizárólag olyan egészségbiztosítási rendszert tud támogatni, amely a szolidaritáson és a nemzeti kockázatközösségen alapul. Kitért arra, hogy a Fidesz két hónapja szólította fel a kormányt, számoljon el, mennyibe került Magyarországnak az egészségügyi reform. Az ellenzéki párt szóvivője azt mondta, a pontos számadatot még mindig nem lehet tudni, de szerinte az egész komolytalanságát mutatja, hogy miután a kormánypárti képviselők a köztársasági elnöki vétóval, a társadalmi ellenállással, illetve a szakmai és politikai ellenérvekkel szemben kétszer keresztülerőltették a törvényt, végül mégis visszavonták azt. A károk, amelyek a Fidesz számításai szerint több milliárd forintra rúgnak, két csoportra bonthatók.

A képviselő úgy vélte, egyfelől az egészségügyben kialakult bizonytalanság okozta károk nem számszerűsíthetők, az viszont tudható, hogy a 22 regionális egészségpénztár létrehozása 440 millió, az igazgatókkal kötött határozott idejű szerződések 500 millió, a kommunikációs kampányok pedig 520 millió forintba kerültek. Ehhez még – folytatta – hozzá kell számítani a külföldi tanulmányutak, a tanulmányok és a volt holland egészségügyi miniszter alkalmazásának költségeit. Szijjártó Péter leszögezte: most sem lehet tudni, mire készül a kormány, mert nagy ívű egyeztetéseket ígértek, de ennek nyomai nem fedezhetők fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!