Hírek

2008.07.21. 16:16

Nem fizet túl jól az autóipar

Csaknem kétszázezer forinttal kap többet az, aki az íróasztalnál álmodja meg a kocsikat, mint az, aki összeszereli őket

H.M.

Bár mind több munkalehetőséget nyújt hazánkban az egyre bővülő gépjárműipar, azt nem lehet mondani, hogy különösen jól is fizetne: a magyarországi bruttó átlagfizetésnek alig több mint háromnegyedét viheti haza a ranglétra alján dolgozó autógyári munkás – derül ki a Merces legfrissebb fizetési felméréséből. Egy egyszerű betanított gépkezelő mindössze bruttó 151 ezer forintot tehet zsebre, ami hazánkban a jelenlegi 191 ezer forintos bruttó átlagbérhez képest elég csekély.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Csaknem kétszázezer forinttal kap többet az, aki az íróasztalnál álmodja meg a kocsikat, mint az, aki összeszereli őket
[/caption]

De ez még így is több, mint a szomszédos Szlovákiában, ahol ugyanezért a munkáért átlagosan bruttó 131 ezer forintot vihet haza a dolgozó. Csehországban viszont már bruttó 185 ezer forintot kap a gyári munkás.
A kutatás szerint azonban az autógyárban dolgozó összes alkalmazott jövedelmét egy kalap alá véve azért nem olyan elkeserítő a helyzet. A magasabb pozícióban, tehát főként szellemi munkát végző alkalmazottak fizetését is magába foglaló összesítés szerint már mindjárt bruttó 226 ezer forintot keresnek az autógyárban dolgozók.

Természetesen a gyártósoron kívül is van autós élet, ám a felmérés alapján a munkavállalók itt még kevesebb pénzt dobhatnak havonta a családi kasszába. Az autószerelők és a karosszérialakatosok a bevallott jövedelmek alapján bruttó 142 ezer illetve 134 ezer forinttal kénytelenek beérni. Valamivel jobban járnak a lakkozók, hiszen ők 146 ezer forintot kapnak, a karbantartók viszont már bruttó 188 ezer forinttal számolhatnak havonta.

Azoknak, akik nem tudnak elszakadni az autóktól, ám szeretnének busás jövedelemre szert tenni, érdemesebb inkább szellemi munkára adni a fejüket az autóiparban. Egy műszaki tervezői végzettséggel átlagosan bruttó 321 ezer forintot, míg folyamatmérnökként bruttó 337 ezer forintot lehet havonta keresni.

A tudás mellett a kitartás is meghozhatja gyümölcsét, hiszen az autóiparban eltöltött évek számával a fizetés összege is emelkedik. Míg egy évnél kevesebb szakmai tapasztalattal mindössze bruttó 160 ezer forintot, egy-két év gyakorlattal már 173 ezer forintot, hat-tíz év után pedig átlagosan bruttó 191 ezer forintot vihet haza az autóiparban tevékenykedő munkavállaló.

A nemek közti fizetéskülönbségek természetesen ebben a szakmában is kiütköznek: míg a nők átlagosan 149 ezer forintot, addig a férfiak 177 ezer forintot kapnak egy munkával eltöltött hónap végén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!