Hírek

2008.07.31. 17:08

Nincs tér lazításra a jövő évi büdzsében

Az elemzői várakozásokkal ellentétben nincs lehetőség minimális lazításra sem a jövő évi büdzsében. A vártnál magasabb inflációból, valamint a gazdaság fehéredéséből fakadó költségvetési többletbevételeket ugyanis az utolsó fillérig elviszik a többletkiadások. A Népszabadság információi szerint erre a megállapításra jutott a pénzügyi tárca, amely már a jövő évi büdzsé keretszámait tervezi.

M. S.

A számítások szerint a vártnál nagyobb inflációs ráta nagyjából 70 milliárd forintos bevételi többletet eredményez. Az összefüggés könnyen megérthető: a várakozásokat meghaladó pénzromlás a tervezettnél nagyobb bérkiáramlást eredményez (hiszen a munkavállalók a magasabb árak miatt nagyobb béremelést kérnek, és gyakran kapnak is), ami az állam adó- és járulékbevételeit is emeli. Hasonló az összefüggés a forgalmi adó esetében, a magasabb árak nagyobb áfabevételt hoznak. Szintén a járulék- és adóbevételeket növeli a gazdaság fehéredése; ennek mértékét a pénzügyi tárca mintegy 75 milliárdra becsüli. Igen ám, de ezt a csaknem 150 milliárd forintot elviszi a kiadások várakozásokon felüli növekedése. Így például a kiegészítő nyugdíjemelés csaknem 60 milliárdot, az államadósság után fizetendő kamatok nem várt növekedése pedig 54 milliárdot vesz ki az állam zsebéből.

Látható tehát, hogy nincs tér lazításra, így a gazdasági szakértők által várva várt átfogó adórendszer-átalakításra jövőre már biztosan nem kerül sor. Némi adóátrendezés ugyanakkor elképzelhető, így eltörölnék a vállalkozásokat és a jól keresőket terhelő négyszázalékos különadót. Szóba került a vállalkozásokat terhelő járulékok kismértékű csökkentése is, így a tételes, havi 1950 forintos egészségügyi hozzájárulás eltörlése. Ami a lakosságot illeti, az alapvető élelmiszerek és a távhő áfájának mérséklése jelentene némi könnyebbséget. Ám mivel a büdzsé játéktere a nullával egyenlő, mindennek a fedezetét valahonnan elő kellene teremteni, ez pedig az általános áfakulcs emelését, illetve a minisztériumok büdzséjének megnyirbálását vonná maga után (utóbbit Veres János pénzügyminiszter csütörtökön vehemensen cáfolta).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!