Hírek

2008.07.28. 18:30

Nyugdíj nélkül maradnak 1,3 millióan?

Sok százezer azok száma, akik az elmúlt tíz évben egy fillér járulékot sem fizettek.

H. M.

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) központi elektronikus rendszerében szereplő mintegy 6 millió magyar állampolgárból csaknem 1,3 millióra tehető azoknak a száma, akik egyáltalán nem lesznek jogosultak öregségi nyugdíjra, mivel nem dolgoztak le, és már nem is tudnak annyi időt ledolgozni, amennyi szükséges lenne az ellátásra való jogosultsághoz. További mintegy 700 ezer ember pedig csak a minimálnyugdíjra lesz jogosult – derül ki egy friss szakmai anyagból.

A Népszabadság által idézett tanulmány készítői az ONYF rendszerének elmúlt tíz évi adatait elemezték; az adatbázisban azok a magyar állampolgárok szerepelnek, akik 1997 és 2006 között legalább egy napra fizettek nyugdíjjárulékot. Érdekes megállapítása az anyagnak, hogy mindössze 900 ezren vannak azok, akik az említett tízéves időszakban minden nap fizették a járulékot. További 1,2 millió ember számít rendszeres járulékfizetőnek, a többiek rendszertelenül fizették a közterhet. Nem szerepel az adatbázisban 300 ezer ember, akik azonban a demográfiai felmérések szerint léteznek, ők azok, akik soha még egyetlen fillért sem fizettek be a nyugdíjkasszába.

Befektetési sakkjátszma a nyugdíjakkal

Néhány hónapon belül azok a magán-nyugdíjpénztári tagok is dönthetnek arról, hogy milyen összetételű befektetési csomagba kerüljön a pénztári megtakarításuk, akiknek a pénztára eddig ezt nem tette lehetővé. Érdemes azonban résen lenniük a befektetőknek, hiszen viszonylag könnyen kerülhet a legkockázatosabb csomagba megtakarított pénzük. A választható portfóliós rendszer bevezetése a tagok túlnyomó többsége számára a jelenleginél ugyan sokkal magasabb részvényhányadhoz és magasabb hozamhoz vezethet, ami viszont komoly kockázatokkal jár együtt.

H. M. Befektetési sakkjátszma a nyugdíjakkal Néhány hónapon belül azok a magán-nyugdíjpénztári tagok is dönthetnek arról, hogy milyen összetételű befektetési csomagba kerüljön a pénztári megtakarításuk, akiknek a pénztára eddig ezt nem tette lehetővé. Érdemes azonban résen lenniük a befektetőknek, hiszen viszonylag könnyen kerülhet a legkockázatosabb csomagba megtakarított pénzük. A választható portfóliós rendszer bevezetése a tagok túlnyomó többsége számára a jelenleginél ugyan sokkal magasabb részvényhányadhoz és magasabb hozamhoz vezethet, ami viszont komoly kockázatokkal jár együtt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!