Hírek

2008.07.13. 19:30

Pánikhangulat az egyetemeken: elkezdődhet a mesterképzés?

A képzések engedélyezését végző Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) tömegesen utasította el az intézmények szakindítási kérelmeit.

BAMA

Az úgynevezett bolognai folyamat jegyében a korábbi főiskolai és egyetemi képzési rendszer helyett három egymásra épülő ciklusban tanulhatnak a diákok: az első három év az alapképzés, ezt követi a mesterképzés, majd a doktori fokozat. A felsőoktatási intézményeknek 2009-ben már csak az alapképzésben végzett hallgatóik lesznek, így továbbtanulásukhoz az egyetemeknek biztosítaniuk kell a mesterszakokat. Ehhez viszont szükséges a MAB támogató nyilatkozata.

A MAB most a 137 mesterszakból 58-at dobott vissza. Három éve, amikor az alapszakok indultak, hasonló pánikhangulat alakult ki az országban, mert akkor sem sikerült a minőségi követelményeket számos intézményben biztosítani. Az oktatási miniszter akkor arra kényszerült, hogy 82 esetben a MAB minőségi követelményeitől eltérően rövidebb, hosszabb távra engedélyt adott az alapszakok indítására. Amíg 2005-ben minden felsőoktatási intézményben volt muníció ahhoz hogy az alapszakot elindítsák, 2009-ben számos olyan főiskola van, amelyik teljesen új mesterszak indításával próbálkozik, így nem biztos, hogy teljesíteni tudja a feltételeket.

Mint Font Márta, a pécsi egyetem oktatási rektorhelyettese lapunknak elmondta, a MAB Pécs kérelmeinek egy részét elfogadta, más részét úgy fogadta el, hogy különböző feltételek teljesítéséhez kötötte, s akadnak olyan mesterszak-létesítési kérelmek, amelyeket nem támogatnak. Mindez azonban nem jelenti azt – hangsúlyozta a rektorhelyettes –, hogy a kérelem egyszer és mindenkorra elúszott. Miután az érintett tanszékeknek elemi érdekük a szakok megindítása, nyilvánvaló, hogy el kell felejteniük a nyarat, és az új kérelmek kidolgozásán kell munkálkodniuk, amelykről a szeptember végi legközelebbi MAB ülés dönthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!