Hírek

2008.07.02. 21:58

Per és parlagfű

Szeptemberig még egészen biztosan menetelhet a Magyar Gárda, no meg persze irthatja a parlagfüvet, amelynek állítólag 2-3 hét múlva kezdődik a szezonja. A hírek szerint ráadásul a potenciálisan fertőzött területek nagysága mintegy 4-5 millió hektárnyi, úgyhogy akad(na) tennivaló elég.

Stanga István

Annak ellenére, hogy mind az ügyészség, mind pedig az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője kérte a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per mielőbbi lezárását, a bíróság végül szeptemberre, az ítélkezési szünet uánra halasztotta a folytatást. Ez a döntés persze egyáltalán nem meglepő, részint azért, mert – ahogyan az a bíróság döntésének indokolásában is elhangzott –több  beavatkozni szándékozó sem jelent meg a mostani tárgyaláson (így például Wittner Mária az 56-osok Világszövetsége részéről), részint meg azért, mert ezer és egyszer megfigyelhettük már, hogy a bíróságok az úgynevezett „kényes ügyekben” – és hogy ez az, azt elég nehéz lenne tagadni – addig húzzák-halasztják a végső szó kimondását, ameddig erre csak lehetőség van. Pedig ha valamikor, akkor most tényleg szükség lenne a gyors, mindemellett megalapozott döntésre, lévén a „gárda-jelenség” minden eddiginél jobban megosztja a hazai közvéleményt. Mindezt egyébként nem csupán Kolompár Orbán OCÖ-elnök szavai mutatják, aki azt mondta, hogy „...a helyzet pattanásig feszült”, s hogy „...már nem tud a cigányságért felelősséget vállalni”, ha a gárda folyamatosan provokálja és megfélemlíti őket, hanem az a tény is, hogy a tárgyaláson több tucatnyi (!) al- és felperesi beavatkozó jelezte, csatlakozni kíván a perhez.  

Ami egyfelől természetesen bárkinek jogában áll, másfelől meg – mint történt az ezúttal is – abszolút komolytalanná, nevetségessé teszi az eljárást. Mert bár a beavatkozásnak – többek között – az lenne a feltétele, hogy a beavatkozó igazolja a perrel összefüggő jogos érdekét (mint tette azt korábban az OCÖ avagy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége), most egészen extrém indokokat és javaslatokat hallhattunk. És itt nem feltétlenül arra a roma férfira gondolok, aki személyes érintettsége alapján kívánt csatlakozni (mondván, származása miatt bántalmazták), sőt még csak nem is arra a gárda mellett kiállni szándékozó, magát zsidó származásúnak valló fiatalemberre, aki úgy vélte, a gárdát „olyan bűnökkel vádolták meg, amelyeket soha nem követett el”, és aki szerint az emberekben a különféle fegyveres őrző-védők keltenek félelmet, nem a gárdisták, hanem azokra az illetőkre, akiknek az ötletei kisebb-nagyobb fokú mentális problémákról árulkodnak. Másként ugyanis nehezen lehetne magyarázni például annak a Kossuth téri szónoknak a felbukkanását, aki a független közírók (ki tudta egyáltalán, hogy létezik ilyen?) közös gondolkodásának a védelmében kérelmezte a részvételét, nem is beszélve arról a valakiről, aki a bíróságot zárta volna ki a perből, illetve az ügyészséget akarta feloszlatni. 

A bírósági halasztásnak amúgy szerintem lehet egy praktikus oka is, már amennyiben a hivatalos szervek éppen most jelentették be: 2-3 hét múlva, azaz július közepén kezdetét veszi a parlagfűszezon. És ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy kis hazánkban a becslések szerint 4-5 millió hektárnyi a potenciálisan fertőzött terület, rögtön láthatjuk, van tennivaló elég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!