Hírek

2008.07.15. 11:52

Rekordsiker Karlovy Varyban

Gigor Attila első játékfilmjéért, A nyomozóért két kitüntetést vehetett át a szombat este véget ért Karlovy Vary-i filmfesztiválon. Nemes Gyula dokumentumfilmje, a Letűnt világ és Lakatos Róbert Bahrtalo!-ja szintén a díjazottak között volt Közép-Európa legfontosabb filmes seregszemléjén.

BAMA

Az 1949-ben alapított cseh filmünnep történetében először négy elismeréssel térhetnek haza a magyar alkotók a filmfővárossá alakult fürdővárosból: szombat este átadták a 43. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjait.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Arattak a a magyar alkotók Karlovy Vary-ban
[/caption]

Gigor Attilát első játékfilmjéért, A nyomozóért elismerő oklevéllel tüntette ki a fesztivál Ivan Passer által vezetett nemzetközi zsűrije. A legutóbbi Magyar Filmszemle fiatal felfedezettje, a 30 éves Gigor Attila személyesen vette át az elismerést a fesztivál záróceremóniáján. Az Anger Zsolt és Rezes Judit főszereplésével készült krimi nemcsak a filmvilág előkelőségeit tömörítő prominens zsűri tetszését, de a Nemzetközi Filmklub Szövetség (FFIC) Don Quijote-díját is elnyerte. A szakmabeliek mellett a nagyérdeműt sem hagyta hidegen A nyomozó, a közönségszavazáson ugyanis 190 vetélytársát maga mögé utasítva a negyedik helyen végzett. A nyomozó a Pusztai Ferenc producer vezette KMH Filmben készült svéd és ír koprodukcióban. A nemzetközi közönség Karlovy Varyban láthatta először, a hazai moziba járóknak szeptemberig kell várniuk a bemutatóra.

A dokumentumfilmek versenyében Nemes Gyula Letűnt világ címmel készített, a Kopaszi gát kilakoltatását és átépítését bemutató alkotása a legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el. Az öttagú zsűri elnöke JØrgen Leth, a világhírű dán dokumentarista volt idén. Nemes Gyula tíz éve követi a Kopaszi gát metamorfózisát. 2004-ben a gátról készített első, A mulandóság gátja című munkáját szintén a Karlovy Vary-i szemle mutatta be először a nemzetközi közönségnek.

Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokujátékfilmjét ugyancsak nagy sikerrel vetítették a fesztivál East of the West elnevezésű válogatásában. A rövid- és dokumentumfilmjeivel ismertté vált Lakatos Róbert első mozifilmje az Europa Cinemas zsűrijének díját nyerte el Karlovy Varyban. A 42 ország közel 700 moziját tömörítő Europa Cinemas díját magyar film ezúttal kapta meg először! A rangos elismerést Cannes-ban, Berlinben, Karlovy Varyban és Velencében – mindössze négy filmfesztiválon – adják ki, sorsáról az Europa Cinemas hálózat tagjaiból összehívott moziüzemeltetőkből álló zsűri dönt. A díj jelentős szakmai elismerés, és lehetővé teszi, hogy a Bahrtalo! két főhősének, Lalinak és Lórinak a kalandja a hálózathoz tartozó mozikban látható legyen. A Bahrtalo! az Inforg Stódióban készült osztrák–német partnerekkel, producere Muhi András.

Arattak a a magyar alkotók Karlovy Vary-ban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!