Hírek

2008.07.11. 09:17

Sertéspestissel fertőzött terület Miskolc és környéke

A szlovákiai sertéspestis miatt intézkedéseket hozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

MTI

Borsod-Abaúj-Zemplén-, Heves- és Nógrád megyei határát, a szlovák-magyar határ 26-os főút, M30-as, illetve M3-as autópályával határolt részét, továbbá Miskolc teljes közigazgatási területét klasszikus sertéspestissel fertőzött területté nyilvánították, megfigyelési zóna létesítését rendelték el - írta pénteki számában az Észak-Magyarország. Gönczi Károly igazgató-főállatorvos úgy nyilatkozott, hogy ennek értelmében a vaddisznóelhullást vagy -megbetegedés észlelését a vadászterület szerint illetékes hatósági, illetve jogosult állatorvosoknak be kell jelenteni.

Az intézkedés része, hogy valamennyi, elhullva talált vagy betegség tünetei miatt kilőtt vaddisznót a sertéspestis megállapítása vagy kizárása céljából laboratóriumi vizsgálattal egybekötött hatósági állatorvosi vizsgálatnak kell alávetni. A vadászatra jogosultak kötelesek sertéspestisre irányuló laboratóriumi vizsgálatot végeztetni az emberi fogyasztásra szánt tünetmentes vaddisznókból is.

Az igazgató-főállatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a megbetegedés házi sertéseknél is előfordulhat, ezért a sertéstelepeken és a háztájikban tartott disznók bármilyen rendellenességét jelenteni kell az állatorvosnak - olvasható a napilapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!