Hírek

2008.07.12. 17:26

Stílusgyilkosság száztíz percben

Roger Donaldson (Dante pokla, Koktél, Beavatás) rendező új műfajt teremtett a Banki meló című filmjével, „stíluskrimijében” 110 percen keresztül nyomozott az saját stílusa után.

Kun Tamás

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A Szállítóval befutott főszereplő, Jason Straham a biztonságos bambaságot választotta karakteréhez
[/caption]A film egy 70-es évekbeli londoni bankrablás történetét meséli el. A simlis használtautó-kereskedőre, Terryre mindig lehet számítani, ha kisstilű stiklikről van szó. Ám most egy igazi nagy balhéba keveredik régi ismerősének, a gyönyörű Martine-nek csábítására. A fontmilliókat ígérő bankrablás azonban balul sül el. Olyan értékek kerülnek Terry-nek és bandájának birtokába, amelyek hatására egyszerre kerülnek be a londoni alvilág, az brit titkosszolgálat és a rendőrség célkeresztjébe.

Banki meló

(feliratos angol krimi, 110 perc, 2008)

Rendezte: Roger Donaldson

A Banki meló megtörtént eseményeken alapszik, a film történetének legjobb fordulatait az élet szolgáltatta. Ez nagy szerecséje volt a forgatókönyvíróknak és a rendezőnek is. A többi összetevővel ugyanis komoly gondjaik akadtak. Az alkotás legnagyobb hibája, hogy a rendező 110 percen keresztül hiába keresi azt a műfajt, azt a hangnemet, amelyben történetét elmesélheti. A majd két órás bizonytalankodás alatt pedig sikerült bejárni gyakorlatilag a teljes brit stíluspalettát Guy Ritchie-től Ridley Scottig.

Nem véletlen, hogy a néző zavarban érzi magát a film egyik csúcspontjának szánt vallatási jelenet során, hiszen nem tudni, hogy most éppen Ritchie-mód feketehumorral átitatott, vagy scottosan vérkomoly a hangvétel. Aztán egy naturalista pillanat tudatosítja, hogy inkább az utóbbiról van szó.

A bizonytalan koncepcióban a színészek is nehezen álltak helyt. A Szállítóval befutott főszereplő, Jason Straham a biztonságos bambaságot választotta karakteréhez, mondván, ezzel az arccal mindkét műfaj eladható. A végzet asszonyát alakító Saffron Burrows is csupán a kötelezőt hozta szerepéhez: szép volt. A mellékszereplők rendkívül bizonytalanok, közülük csak David Suchet illeti dicséret. Egyedül őt nem zavarták a műfajbeli ingadozások és egy emlékezetes karaktert formált meg. Összegezve: ezen a banki melón nem ártott volna még dolgozni egy kicsit.

Rendezte: Roger Donaldson A Szállítóval befutott főszereplő, Jason Straham a biztonságos bambaságot választotta karakteréhez Banki meló -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!