Hírek

2008.07.31. 15:50

Sztrájkoló menekültek Debrecenben

A debreceni menekülttábor bejárata előtt mintegy nyolcvan menekült néma ülősztrájkkal tiltakozott csütörtökön az egy nappal korábbi rendőri fellépések és társaik őrizetbe vétele miatt – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

BAMA

Az ügy előzménye, hogy szerdán menekültek csoportjai többször is összeverekedtek a táborban. A késekkel, szúró- és ütőszerszámokkal felszerelt menekültek ellen a kivezényelt rendőri erők két ízben könnygázt is bevetettek – közölte Ambrus Vencel rendőrezredes, megbízott hajdú-bihari főkapitány csütörtökön a sajtótájékoztatón. A táborba kirendelt kommandósok 16 kést, két ollót, 16 ütés céljára szolgáló fém- és farudat foglaltak le a szálláshelyeken – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a verekedések után mintegy 80 menekült a „sztrájk” és a „transzformátor” szavakat kiabálva indult meg a tábor bejárata felé, s arra lehetett következtetni, hogy tiltakozásul fel akarnak mászni az ott lévő átjátszó toronyba. A felálló rendőri sorfal – amelyet elkezdtek dobálni – nem tudta megállítani a tömeget, ezért a rendőrök – mint korábban az egyik tömegverekedés feloszlatásakor – ismét könnygázt használtak. A rendőrök szerdán tíz táborlakót állítottak elő – többeket csak azután, hogy sérüléseiket ellátták a helyi kórházban –, s közülük  kilencet őrizetbe vettek.

A rendőrség kilenc őrizetes előzetes letartóztatását kezdeményezte csütörtökön – mondta el Juhászné Kiss Katalin rendőr őrnagy, a debreceni rendőrkapitányság hivatalvezetője az MTI-nek. A menekültek tiltakozásul a rendőri fellépés, illetve társaik őrizetbe vétele miatt csütörtökön ülősztrájkba kezdtek a menekülttábor bejárata előtt. A sztrájkolók száma folyamatosan változott, a legtöbben egyszerre mintegy 80-an vettek részt a megmozdulásban. Az MTI tudósítója délután a helyszínen már csupán öt-hat demonstrálót látott, viszont jelentős rendőri jelenlétet tapasztalt.  Egy járőrkocsi a tábor bejáratán kívül állt, négy pedig a táboron belül, ahol sok egyenruhás is várakozott. A táborban egyébként nyugodt a hangulat, csütörtökön nem történt incidens – mondta el az MTI érdeklődésére Juhászné Kiss Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!