Hírek

2008.07.15. 17:53

Támadás az erős forint ellen

A túl erős forint nagy károkat okoz a hazai cégek egy jelentős hányadának – áll a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) felhívásában.

M. S

A zömmel magyar tulajdonú közepes és nagyvállalkozásokat tömörítő szervezet szerint különösen sokat buktak a nemzeti fizetőeszköz száguldásán a hazai alapanyagból, hazai munkaerővel kivitelre termelő, valamint az idegenforgalomból élő cégek. Vagyis azok a vállalatok, amelyek sok embert foglalkoztatnak.

Az MGYOSZ szerint az erősödést a gazdaság állapota nem indokolja. Véleményük szerint egy olyan gazdasági helyzetben, amikor nem mérséklődik az infláció, az államháztartás hiánya magas, az energiaárak emelkednek, a tőzsde gyengül, s lényegében alig változott a foglalkoztatás, valamint a kis- és közepes vállalkozások helyzete, a nemzeti devizának nem kellene erősödnie. A szervezet úgy látja: a kialakult helyzetnek egyedül az importőrök, a devizahitelt felvevő lakosság, valamint a spekulánsok a haszonélvezői.

A forint tegnap egyébként gyengült valamelyest. Délután a 232–232,50 forint/eurós sávban kereskedtek vele a bankközi devizapiacon. Egyes elemzők szerint a magyar fizetőeszköz száguldása – egyelőre legalábbis – véget ért. .

Az idén 2,1, jövőre 3,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság – áll az ICEG kutatóintézet frissen publikált elemzésében. Ezzel ugyan tovább javul a magyar gazdaság teljesítménye, ám lemaradásunk a régiós versenytársakhoz képest jelentős marad. Ami az inflációt illeti, az idei évre 6,4 százalékos áremelkedést vár az ICEG, jövőre pedig 4,4 százalékosat. Az államháztartás hiánya a GDP 3,8 százaléka lesz az idén, 2009-ben pedig a 3,2 százaléka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!