Hírek

2008.07.28. 12:33

Teleki László közös emlékezésre szólítja fel a pártokat

A roma holokauszt áldozatainak emléknapján közös megemlékezésre szólítja fel a politikai pártokat és szervezeteket Teleki László szocialista országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

BAMA

A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, minden politikai pártnak kötelessége megemlékezni a roma áldozatokról, és felhívni a figyelmet arra, hogy az utcán ma is milyen veszélynek vannak kitéve a kisebbségek. Soha nem volt aktuálisabb emlékezni a roma holokauszt áldozataira és túlélőire, mint ma, mert nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyre terjed a radikális szélsőjobboldali eszme,  aminek megálljt kell parancsolni, a jog minden eszközével gátat  szabni előretörésüknek, és megszüntetni Európa torz képét -  fogalmazott Teleki László.

A roma holokausztról 1972 óta annak kapcsán emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer  cigányt gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban. A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott közölte: a kormány minden megemlékezésre kiemelt figyelmet fordít; az országban zajló nagyobb rendezvényeken, így a szerdai nagykanizsai nemzetközi  megemlékezésen, a fővárosi rendezvényeken, valamint az  auschwitz-birkenaui központi megemlékezésen is képviselteti magát.

A szocialista képviselő azt mondta, az MSZP és a kormány nyitott, de méltó megemlékezésekre szólítja fel az egész társadalmat, mert tudatosítani kell, hogy nem utcai, hanem belső  pártpolitikai vitákra van szükség. Teleki László megjegyezte, hogy a korábbi években csak elvétve tartottak a roma áldozatokról megemlékezéseket, pedig 64 évvel ezelőtt sok ezer cigány is a holokauszt áldozata lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!