Hírek

2008.07.02. 17:29

Törvénnyel fogná vissza az árakat a Fidesz

Húszról öt százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszerek és a távfűtés általános forgalmi adóját, valamint csökkentené a benzin jövedéki adóját a Fidesz.

BAMA

Az ellenzéki párt erről törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek – jelentette be Orbán Viktor pártelnök, valamint Varga Mihály alelnök. Számításaik szerint ezáltal egy liter tej ára 27 forinttal, egy liter benzin ára 15 forinttal mérséklődne, míg egy 68 négyzetméteres lakótelepi lakás fűtésszámlája havonta 4516 forinttal lenne kevesebb. Orbán Viktor szerint az államnak az elmúlt időben tízmilliárdos többletbevételei voltak az áremelkedés miatt, így ebből most illenék a legszegényebbeknek visszaadni. Az ellenzéki vezető úgy véli, nincs sem költségvetési, sem nemzetközi jogban fellelhető akadálya a benyújtott javaslatoknak.
 
Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a házbizottság döntése nyomán a házelnök kezdeményezi a rendkívüli ülés összehívását, mivel azt szeretnék, hogy már július végére konkrét, elfogadott törvény szülessen, amelynek hatásai az év második felében érezhetővé válnak. Javaslatuk akár nullszaldós is lehet – tette hozzá a szakpolitikus – hiszen az áremelkedések miatt az alapvető élelmiszerek esetében visszaesett a fogyasztás, ha pedig árat csökkentenek, újra megnőhet  a kereslet.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában elmondta: Gyurcsány Ferenc várja a Fidesz elnökének részletes javaslatait és készen áll arra, hogy egyeztessenek az élelmiszer-, illetve az energiaárak féken tartásának lehetőségeiről, továbbá szívesen venné a javaslatok költségvetési hatásait bemutató anyagot is. A kormányszóvivő hangsúlyozta: az együttműködés jegyében Gyurcsány Ferenc felajánlja a Fidesznek, hogy adójavaslataik elkészítéséhez a kéréstől számított egy napon belül a Pénzügyminisztérium biztosítja az alapadatokat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!