Hírek

2008.07.23. 06:19

Új ablakokra adtunk pénzt, nem csinálták meg a munkát

CSALÁS, HANYAGSÁG – Olvasóink új ablakok szerelésére szerződtek egy céggel, illetve magánvállalkozóval. A mesterek azonban nem végezték el a munkát a kikötött időre.

R. V.

Nagyon fontos a megelőzés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez ugyan nem jogi kategória, de ha mindenki követné az alábbi tanácsokat, kevesebben keverednének hasonló szituációba.

Mindig utána kell nézni, kicsoda-micsoda a cég, illetve mester, akivel az ember egy munkára szerződést köt. Akadnak szélhámosok, akik szerelőknek kiadva magukat végigcsöngetnek egész kerületeket, megkopasztva a hiszékenyebb lakókat. Arra is érdemes gondolni, hogy e mestereket később a megrendelő beengedi a lakásába. Ajánlatos igazolványt, illetve referenciát kérni – hol dolgoztak eddig, meg voltak-e velük elégedve? Még jobb, ha a megrendelő ismerőstől kér ajánlatot a mesterre. Ha ott rendesen dolgozott, valószínűleg nála is ugyanúgy fog.
Ha már megtörtént a baj, az kétféle lehet. Az egyik, amikor csalás bűntettének a gyanúja merül fel. Azaz a szerelő nem igazi szerelő volt, és semmiféle munkát nem végzett el. Ilyenkor a rendőrségen kell feljelentést tenni.

A másik helyzet, amikor a mester hibásan, késedelmesen, vagy egyáltalán nem teljesíti a munkát. A viszonyítási alap a teljesítés határidejét és minőségét illetően a szerződés. Ha a vállalkozó például hibásan dolgozott, a hibát kötelessége kijavítani, vagy kártalanítani a megrendelőt. Amennyiben nem végezte el a munkát, az előleg visszajár. Ha nem tudnak megegyezni, a megrendelő polgári perben követelheti, ami neki jár. A legtöbben nem akarnak bíróságra menni. Ezért előbb érdemes ügyvéd által felszólítani a vétkes mestert. Az ilyen levél hatására sokan megijednek, és fizetnek.

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!