Hírek

2008.07.23. 09:11

Új iskolát szeretnének Becsehelyen

Szeptembertől két leromlott műszaki állapotban lévő, lebontásra szoruló épületben folytatódik a csaknem kétszáz általános iskolás diák oktatása Becsehelyen - közölte Németh Géza, a település polgármestere az MTI-vel.

Forrás: MTI

Hozzátette: ha két éven belül nem találnak megoldást új iskola felépítésére, akkor vis maior helyzet állhat elő, mert a tető akár egy kisebb szélvihar miatt is bármikor beszakadhat. Az önkormányzat az intézmények rekonstrukciójára az utóbbi időszakban már nem fordított pénzt, mert azok leromlott műszaki állapota miatt a felújítás nem lett volna gazdaságos. Az 1930-as években készült épületek elavultak, nincs megfelelő alapjuk, nincs betonfödémjük - jegyezte meg a polgármester.

Szeptemberben a régi körülmények között kezdődik el a tanítás: a diákok egy részét a központi épületben helyezik el, egy osztálynak a volt igazgatói lakásban biztosítanak helyet, két osztály pedig a 400 méterre található régi iskolába jár. Az utóbbi osztályokba járó gyerekek a pedagógus kíséretében - a 7-es főút mellett - gyalogolnak át a központi épületben lévő tornaterembe és ebédlőbe. Meleg víz egyik épületben sincs. Az egyik épületben nyirkosak a tanterem falai, a műanyagpadló kikopott, több helyen felszakadt. A tetőszerkezeten a födém levált a homlokzatról, a balesetet úgy próbálják meg elkerülni, hogy a főbejárati részt a régi szárnyban lezárták, ott a gyerekek nem közlekedhetnek.

Németh Géza elmondta: az önkormányzat már több alkalommal nyújtott be pályázatot új iskola építésére, de mindeddig sikertelenül. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz beadott 200 millió forintos pályázatról augusztus végén döntnek. A beruházás összesen 286 millió forintba kerülne, ennek több mint 30 százalékát önerőből tudják finanszírozni. A tervek szerint a központi iskola legrégebbi, utcafronti szárnyát és a mellette lévő igazgatói lakást lebontják, helyére kétszintes épületet emelnek.

Az épület mögött található, 1975-ben létesült részben a felújítás után további négy osztályt tudnak majd elhelyezni, így valamennyi osztály egy helyen tanulhat, ami megfelel a közoktatási törvény minimumfeltételeinek. Kedvező elbírálás esetén 2009 májusában kezdődhet el a beruházás. A tervek elkészültek, a településen jogerős építési engedéllyel rendelkeznek és az akadálymentesítés feltételeit is biztosítani tudják, ez utóbbi már a pályázat elkészítésekor is elvárás volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!