Hírek

2008.07.21. 10:00

Válogatós lett Ausztria

Ápolóból több kellene, ugyanakkor a teljes munkapiacnyitás 2009-ben sem lesz biztos.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Súlyos gondot okozhat az idősek és betegek gondozásában Ausztriában az új tagállamokból érkező ápolók elmaradása – figyelmeztetik a bécsi kabinetet szakmai szervezetek. E szerint az igen kedvelt – főleg – szlovák és cseh ápolónőknek nem éri majd meg külföldre utazni a hazai bérek emelkedése miatt, hacsak Ausztriában nem adnak nekik a jelenlegi 7-900 eurónál többet. Az ápoláson kívüli szakmákban ugyanakkor a jelek szerint a korábbinál kisebb munkaerőhiánytól tart a kormányzat, és az eddig biztosra vett 2009-es teljes piacnyitást a kelet-közép-európai tagok előtt hirtelen mégis megfontolás tárgyává tenné.

Három-öt éven belül már nem lesz működőképes a mai ápolási rendszer Ausztriában – nyilatkozta az egyik munkerő-közvetítő cég vezetője a Der Standardnak. Harald Drescher, a St. Elisabeth közvetítőegyesület vezetője szerint egyre nehezebb jól képzett ápolónőket toborozni. Különösen Csehország esetében tapasztalható számottevő visszaesés, és az így kialakult hiányt egyelőre Kelet-Szlovákiából igyekeznek pótolni. Ugyanakkor a közvetítők szerint az ottani életszínvonal-emelkedés miatt ez a megoldás sem lesz hosszú távú.

A kelet-közép-európai ápolónőknek jelenleg fizetett 7-900 eurós bérért egy osztrák már az „ujját sem mozdítaná” meg, vagyis jelentős emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a kimaradt külföldi munkaerőt esetleg hazaival próbálják meg pótolni. Sokan éppen ezért azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a toborzást még keletebbi tagállamokra, Bulgáriára és Romániára is ki kell terjeszteni. Az utánpótlás szűkülésében ugyanakkor nem csak a bérviszonyok változása játszik szerepet. A Nagy-Britannia az ott élő több millió otthoni ápolásra szoruló állampolgár ellátására valóságos toborzóirodákat működtet a kelet-közép-európai tagállamokban, és a legtöbb esetben sokkal jobb körülményeket kínál, mint Ausztria.

Az ápoláson kívüli szakmákban ugyanakkor a konjunkturális változások miatt a korábbinál kisebb lett az esetleges munkaerőhiány miatti aggodalom.  Az általában a munkapiac teljes megnyitása mellett kardoskodó néppárt (ÖVP) a múlt hét végén hirtelen feltételes módban kezdett beszélni a 2009-es liberalizációról. „Még megvizsgáljuk, valóban szükséges-e újabb szakterületeket megnyitni az új tagállamokból érkező munkavállalók előtt” – nyilatkozta Martin Bartenstein gazdasági miniszter. Az osztrák gazdasági növekedés várható lassulása miatt a munkaügyi hivatal (AMS) és a szociális partnerek egy őszre elkészítendő elemzésben terjesztik majd elő javaslataikat a munkapiac további megnyitásával kapcsolatban.

Ezek között azonban az is szerepelhet, hogy az új tagállamokból érkező képzetlen dolgozók mellett a szakismeretekkel rendelkezőknek is tovább kell várniuk a munkapiacra való bejutásra. Kérdés azonban, hogy a gyengébb konjunktúra miatt esetleg enyhén megemelkedő osztrák munkanélküliség elég indokot jelent-e Bécs számára az uniós kötelezettségnek számító 2009-es nyitás alóli kibújáshoz. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy Brüsszel elméletileg ugyan kényszerítheti Ausztriát a teljes piacnyitásra 2009-től, a gyakorlatban azonban ezt aligha tudja keresztülvinni.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!