Hírek

2008.07.09. 08:16

Vitát kavart a Magyar Charta

A Fidesz nem vesz részt a kormányfő által szeptember 6-ára, az intolerancia ellen meghirdetett gyűlésen, az SZDSZ pedig csak akkor lesz jelen, ha az esemény nem pártrendezvény lesz, hanem más politikai erők is támogatják. Az MSZP kedden azt közölte, a Magyar Charta kezdeményezése az állampolgárokhoz szól, és nem egyik vagy másik párthoz.

BAMA

Gyurcsány Ferenc vasárnap azt kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak és értékeljék a budapesti melegfelvonuláson történteket. A miniszterelnök a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni "jogos nemzeti önvédelmet" is kezdeményezett, a Magyar Charta formájában, s gyűlést hirdetett szeptember 6-ára. A házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság  elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese már elfogadta a meghívást,  az államfő egyelőre nem válaszolt a felkérésre.

A szombati melegfelvonuláson szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. Fodor Gábor, a szabad demokraták elnöke a Magyar Charta kapcsán kedden az MTI-vel azt közölte: az SZDSZ nem tartja helyesnek, hogy  egy párthoz kötődjenek az ilyen típusú kezdeményezések. Mint mondta, csak akkor vesznek részt a szeptemberi gyűlésen, ha az nem egy pártrendezvény lesz, hanem más politikai erők is támogatják.

Fontosnak nevezte, hogy ilyen esetekben széles körű társadalmi és politikai összefogás alakuljon ki, s a különböző politikai erők együtt lépjenek fel. Hozzátette: a pártoknak együtt kell elítélniük az utcai erőszak minden formáját. Fodor Gábor azt is elmondta, hogy találkozót kezdeményezett több civil szervezettel, amelyek képviselőivel a következő napokban arról akar beszélni, miként lehet úgy fellépni az ilyen helyzetekben, hogy eközben a szabadságjogok ne sérüljenek. Orbán Viktor, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke sajtótájékoztatón közölte: a Fidesz az SZDSZ-szel ért egyet a Magyar Charta ügyében, a párt nem vesz részt a kormányfő által kezdeményezett szeptemberi gyűlésen.

"A hétvégi rendezvényen történteket a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egész egyszerűen rendőrségi kérdésnek tekinti. Az egy képtelen helyzet, hogy Magyarországon a rendőrség nincs abban az állapotában, hogy képes legyen előre bejelentett rendezvények békés, rendezett lebonyolítását garantálni" - hangsúlyozta. Azt tanácsolják a miniszterelnöknek, hogy ne a közjogi méltóságokat hívja össze, hanem a rendőrség vezetőit hívassa magához, annak érdekében, hogy egy előre bejelentett rendezvényt európai módon lehessen megrendezni Magyarországon - mondta a Fidesz elnöke.

Kósa Lajos, a párt alelnöke kiemelte, ha egy ilyen rendezvényt a rendőrség nem tud biztosítani, akkor a rendőrség szakmailag megbukott, az őt irányító politikusokkal együtt. Erre nem az a gyógyír, hogy egy újabb bizottságot, egyletet alapítunk, hanem olyanokat kell keresni, akik meg tudják oldani a feladatot - tette hozzá. Úgy fogalmazott: az "Alkotmánybíróság elnöke chartába tömörül a - nem tudom én - homokosok egyesületének vezetőjével? És mit csinálnak? Utasítják a századost, hogy ide kell állni, vagy oda kell állni? Vagy mi fog történni?"

Az SZDSZ Új Generáció elnöke szerint szégyen, amit Kósa Lajos a melegekre vonatkozóan mondott. Léderer András az MTI-vel közölte: három nappal az után, hogy magyar állampolgárokat a melegfelvonuláson Molotov-koktélokkal és kövekkel dobáltak meg, illetve savval öntöttek le, Kósa Lajosnak "egy kiadós homokosozáshoz támadt kedve".  Megjegyezte, nem is vártak mást egy olyan politikustól, aki véleményük szerint már egy ideje a "homofób charta tagja". Léderer András kitért arra: a miniszterelnök kezdeményezése kapcsán felvetődik a kérdés, hogy az mennyire őszinte, amikor Verók István szocialista polgármester a Molotov-koktéllal dobáló rendbontókkal egy kalap alá veszi a melegfelvonulás résztvevőit. A szervezet elnöke a kerületi vezető "bajkeverőknek" címzett szavait úgy értelmezte, hogy a polgármester felszólította a melegfelvonulás tagjait: a jövőben kerüljék el a VI. kerületet.

Az MSZP frakcióvezetője kedden a távirati irodával azt közölte: a Magyar Charta kezdeményezése az állampolgárokhoz szól, és nem egyik vagy másik párthoz. Ha más pártok nem akarják, hogy egypárti rendezvény legyen belőle, a legegyszerűbb, ha saját híveiket is a részvételre ösztönzik - írta Lendvai Ildikó. Véleménye szerint a Magyar Charta a demokratikus többség kiállására kínál lehetőséget, pártállástól függetlenül mindenkinek,  aki "megálljt parancsolna az erőszaknak."

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!