Hírek

2008.10.24. 15:03

Meghalt Mazsola, Frakk és Kukori megteremtője

Egy nappal 86. születésnapja után, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bálint Ágnes, József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója – tudatta a család az MTI-vel.

mti

A televíziózás hőskorának egyik meghatározó egyénisége, számtalan közkedvelt televíziós mesesorozat, rádiós hangjáték, mese és meseregény írója csaknem harminc évig, 1958-tól 1986-ig dolgozott a Magyar Televíziónál kezdetben szerkesztőként, dramaturgként, később főmunkatársként.

Az ő képzelete teremtette képernyőre az Esti mesét és a tévémacit, Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot és Károly bácsit, Kukorit és Kotkodát, akiknek kalandjain a hatvanas évektől kezdve máig generációk sora nevelkedett. Szeretetteli nevelési elveinek szokatlan eredményeit írta meg a Szeleburdi család című, később megfilmesített ifjúsági regényében. Dramaturgja volt a Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók című sorozatnak, amit meseregényben is megírt. Évtizedekig szerkesztette a Kuckó című műsort, mert nagyon fontosnak tartotta, hogy a gyerekek megszeressék a természetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!