Hírek

2008.10.15. 11:42

Szén-dioxid: mennyi folyik be a kvótaeladásból?

A KDNP azt kéri: hozzák nyilvánosságra a magyar szén-dioxid-kibocsátási kvóta egy részének eladásából származó bevétel pontos összegét. Erről Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

mti

Elmondta: Magyarország mintegy kétmillió tonna szén-dioxid-kibocsátási jogot adott el Belgiumnak, aminek becsült értéke két-három milliárd forint lehet. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt ígéri, hogy a forrást pályázati úton környezetvédelmi célokra fogják fordítani, viszont mivel a pontos összeg nem ismert, a kormányon lehetetlen számon kérni, hogy valóban az egész összeget zöld célra költi-e. A KNDP-s politikus véleménye szerint stratégiai hiba Magyarország részéről, hogy éppen akkor értékesíti kvótájának egy részét, amikor a brüsszeli tárgyalásokon – amelyek a 2013 és 2020 között kapható szén-dioxid-kvótáról szólnak – magasabb kibocsátási jogot kér. Ezzel szerinte ellentmondásba került a kormány. Rétvári úgy vélekedett: a kormányzat nem környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból közelíti meg a kérdést.

A sajtótájékoztatón kiosztott közleményben kifejtik: a klímavédelemről szóló kiotói egyezmény keretében létrejött nemzetközi szén-dioxid-kereskedelmi rendszerben az államok korábbi kibocsátásukkal arányos kvótát kapnak. Ezeket a mennyiségeket osztják szét saját országuk szén-dioxidot kibocsátó vállalatai között. A környezetvédő technológiák alkalmazása révén fel nem használt részt nemzetközi kereskedelemben értékesíthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!