Hírek

2008.11.14. 05:00

A beszédhang ugyanúgy személyes adat, mint a születési év

Egyik olvasónk kifogásolja, hogy telefonos ügyintézéskor a cégek zöme rögzíti a beszélgetést. Szerinte ehhez nincs joguk, és csodálkozik, hogy senki nem tesz ellene semmit.

R. V.

A kedves olvasónak abban igaza van, hogy hangunk személyes adat – mondta szakértőnk. Rögzítéséről beszélgetőpartnerünk köteles előzőleg tájékoztatni minket. Ezt a szolgáltatók általában megteszik. Ha tehát mi lebonyolítjuk a beszélgetést, azzal tulajdonképpen jelezzük: hozzájárultunk a dologhoz. Végül is megtehetjük, hogy ügyünket személyesen intézzük, és akkor senki sem fogja felvenni az ügyintézővel zajló beszelgetést. Más kérdés, hogy az adatrögzítő akkor jár el helyesen, ha a felvételről való tájékoztatáshoz hozzáfűzi: hol és milyen formában intézkedhetünk személyesen (vagyis olyan körülmények között, amikor nem készül hangfelvétel). Ez az aprócska mondat azonban, sajnos, jórészt elmarad.

De nem feltétlenül kell mérgelődnünk, hogy nem intézkedhetünk telefonon nyom nélkül. Nekünk is érdekünk, hogy legyen bizonyíték arról, ha például tévesen tájékoztatnak bennünket, vagy udvariatlanok velünk. Panasztételkor ennek igazolására jogunk van kérni a kérdéses hangfelvételt. Ami akkor is kapóra jön, ha hosszú időt követően sem foglalkoztak ügyünkkel. Ilyenkor nyugodtan hivatkozhatunk a hangfelvételre. Van olyan tapasztalat, hogy amióta hangfelvétel készül a panaszbejelentésekről, a cég rögtön elhárítja a hibákat. Korábban sokan hiába telefonáltak.

Jogellenes az adatkezelés, ha tudtunkon kívül vagy nem meghatározott célra használják fel hangunkat. A meghatározott cél azt jelenti, hogy a felvétel csak az adatrögzítő kötelességének teljesítését szolgálhatja. Senkinek a hangjából nem szabad például gúnyt űzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!