Hírek

2008.11.29. 07:02

A fűtés és a közlekedés miatt száll a por Magyarországon

Több hazai, s európai régióban magasabb a szállópor mennyisége a szigorú európai határértéknél. Márpedig a szigorú törvény szerint szmogriadó esetén a járműforgalomtól a gyárakon át a fűtésig sok mindent korlátozhatnak.

Europress

Magyarország 11 zónájában nem tudta teljesíteni a kis méretű szálló porra vonatkozó uniós légszennyezési határértéket, ezért – az Európai Unió nyolc másik tagállamával együtt – halasztást kért annak alkalmazására – erősítette meg a környezetvédelmi tárca a Levegő Munkacsoport információját. „Nem mindegy, hogyan dönt az unió – mondta Bibók Zsuzsanna, a környezetvédelmi tárca munkatársa –, hiszen, ha elutasítják, az Európai Bizottság jogsértési eljárást indít Magyarország ellen.”

Budapest keményített szmogrendeletén

A Fővárosi Közgyűlés szigorította szmogrendeletét. Ennek eredményeképp évente ötször, hatszor lehet riasztásra számítani, amely már forgalomkorlátozással jár. Amikor a szmogriadó legmagasabb riasztási fokozatát rendelik el, akkor a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan, páros napokon csak a páros és a nulla számvégződésű járművek közlekedhetnek. A korlátozás nem vonatkozik a tömegközlekedési, a tiszta gázüzemű, az elektromos meghajtású, a hibrid, és a diplomáciai rendszámú gépjárművekre. A mentők, tűzoltók, szemétszállítók, rendőrök és a fővárosi polgármesteri hivatal járművei is közlekedhetnek.

Az EU új irányelve szerint 2011 júniusáig kérhetnek halasztást a tagállamok, olyan különösen szennyezett területeken, ahol komoly intézkedéseket terveznek a levegőminőség javítására. (2005. január elseje óta a tagországoknak tartania kellene magát ahhoz, hogy a szállópor-szennyezettség egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg az egészségügyi határértéket: napi átlagértékben a köbméterenkénti 50 mikrogrammot.)

Magyarország Budapest és környéke, Győr-Mosonmagyaróvár, Komárom-Tatabánya-Esztergom, Dunaújváros környéke, Pécs környéke, a Sajó völgye, Debrecen környéke, Ajka, Nyíregyháza, Sopron és Szeged zónákra kért felmentést a szállópor-határérték alkalmazása alól. Ezeken a területeken évente 120-150 napon mérnek az egészségügyi határértéket meghaladó szállópor-szennyezést. A haladék kérésére a közlekedés és a lakossági fűtés okozta szennyezés miatt volt szükség, hiszen az ipari szennyezőanyag kibocsátásánál teljesítjük a követelményeket. A kérelem benyújtásának feltétele az volt, hogy a tagállam csatolja az átmeneti időre kidolgozott intézkedési programokat.

Hollandia már korábban benyújtotta kérelmét Brüsszelnek. Dánia, Spanyolország, Belgium, Franciaország, Görögország, Lengyelország és Szlovákia Magyarországgal egy időben tette ezt. Németország és Nagy-Britannia pedig jelezte, dolgozik a beadványon. Vannak azonban tagállamok, amelyek még nem reagáltak a megszabott októberi határidőre. Ellenük a bizottság jövő év elején megindítja a jogsértési eljárást.

Magas a portartalomnál kötelező a tájékoztatás

Magyarországon már egy hónapja életbe lépett az egészségügyi, környezetvédelmi, és egészségügyi tárca közös rendelete, amely a szálló porra vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbértéket meghatározza. A tájékoztatás akkor kötelező, ha a szálló por mennyisége napi átlagban, két napon keresztül meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. A riasztási feltétele, ha 100 mikrogrammnál nagyobb a mennyiség két napon át. Utóbbinál további kitétel, a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban sem változik az időjárás, vagyis nem lehet például arra számítani, hogy a feltámadó szél áttisztítja a levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!